Oktoberfest

Allikas: Vikipeedia
Löwenbräu telk Oktoberfesti ajal
Tüüpiline Oktoberfesti reklaampilt

Oktoberfest on Münchenis toimuv sakslaste oktoobripidustus, õllefestival, mida käsitletakse maailma suurima iga-aastase rahvapidustusena[viide?]. Festival kestab 16–18 päeva ning toimub ajavahemikus septembri teisest poolest kuni oktoobri esimese nädala lõpuni.

Alates 1994. aastast pärast Saksamaade ühendamist on korraldajad pidanud silmas, et pidustused lõpeksid 3. oktoobril, mis on Saksamaa ühtsuse päev (Tag der Deutschen Einheit). Kohalikud kutsuvad üritust Wieseniks ajaloolise 42 hektari suuruse Theresienwiese niitude järgi Müncheni Ludwigsvorstadt-Isarvorstadti linnaosas, kus õllefestival toimub.

Oktoberfesti hakati pidama 12. oktoobril 1810, kui kroonprints Ludwig (1786–1868), hiljem kuningas Ludwig I (troonil 1825–1848), abiellus Saxe-Hildburghauseni printsessi Theresega ja kutsus sel puhul linnakodanikke pidutsema printsessi auks nimetatud Theresienwiese niitudele. Seejärel muutus üritus traditsiooniks ning sellest sai Baierimaa kultuuri lahutamatuks osa.

Napoleoni sõdade ajal 1813. aastal, samuti 1854. ja 1873. aasta kooleraepideemia ajal, 1866. aasta Austria-Preisi ja 1870 Prantsuse-Preisi sõja, 1914–1918 esimese maailmasõja ning 1939–1945 teise maailmasõja ajal õllepidustusi ei korraldatud. 26. septembril 1980 korraldas paremekstremist Gudolf Köhler Oktoberfesti külastajate vastu terroriakti. Ta lõhkas peasissekäigu juures pommi. Surma sai 13 ja vigastada 201 inimest. Terroriakti pärast festivali üritusi ei katkestatud.

Nüüdisajal korraldab pidustusi Müncheni linnavalitsus. Tegemist on Müncheni aasta suurima turismiatraktsiooniga. Festivali külastab paari nädala jooksul 6–7 miljonit inimest. Nendest 70% on Saksamaalt. Tullakse ka Ameerika Ühendriikidest, Uus-Meremaalt, Austraaliast, Kanadast, Ida-Aasia maadest, Soomest, Eestist ja mujalt. Festivalipäevil juuakse miljoneid liitreid õlut, süüakse tonnide viisi vorsti ja hapukapsast, lauldakse, külastatakse mitmesuguseid atraktsioone, võetakse osa rahvamängudest, ratsutatakse ning nauditakse elu. Õlu, mida festivalil pakutakse, võib alla aga pruulitud vaid Müncheni õlletehastes, näiteks Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu, Staatliches, Hofbräu-München jt.

Õllesõprade vastuvõtmiseks püstitatakse muljetavaldava suurusega telke. Tavaliselt on suurim telk Winzerer Fähndli õllepruul Paulanerilt, kuhu mahub lõbutsema 8500 inimest, ilusa ilma korral väljapoole telki veel 2500 inimest. Populaarne telk on Löwenbräu-Festhalle (5700 kohta sees ja 2800 väljas), Hofbräu-Festzelt (6900 + 3700), Schottenhamel õllefirmalt Spaten-Franziskaner-Bräu (6000 + 4000), Augustiner-Festhalle mainekalt Augustiner Bräult (6000 + 2500) ja kümned teised. Õlle ja söögisõpru teenindab üle 12 tuhande ajutiselt tööle palgatud inimese.

Oktoberfestile pole mõistlik minna oma autoga. Parkimiskohti praktiliselt ei ole. Seevastu on väga hästi korraldatud ühistransport. Ürituse toimumispaika saab hästi metrooga. Lähim peatus on Theresienwiese. Sinna saabuvad liinide U4 ja U5 rongid. Pisut rohkem on vaja jala käia, kui kasutada U3 ja U6 liine peatusteni Götheplatz või Poccistrasse. Peavaksali peauksest Theresienwiesesse on aga vaid 12-minutine jalutuskäik. Sõita võib ka elektrirongiga peatuseni Hackerbrücke, kuid sealt on jalutada 10 minutit.