Nūrī al-Mālikī

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Nouri al-Maliki)
Nūrī al-Mālikī

Nūrī Kāmil Muḩammad Ḩasan al-Mālikī (araabia نوري كامل محمّد حسن المالكي; sündinud 20. juunil 1950) on Iraagi poliitik, kes oli 20. maist 2006 kuni 8. septembrini 2014 Iraagi peaminister.

Nūrī al-Mālikī on šiiit. Ta on Islami Da‘wa Partei esimees.

Nūrī al-Mālikī sündis Iraagi keskosas Bābili kubernerkonnas Abū Gharaqis. Ta õppis Bagdadi Ülikoolis araabia kirjandust. Üliõpilasena 1960. aastate lõpus astus ta Da‘wa Parteisse.

Şaddām Ḩusayni vastase aktivistina oli ta sunnitud 1979. aastal välismaale põgenema. Aastal 1980 mõisteti ta tagaselja surma. Esialgu siirdus ta Süüriasse ning hakkas kasutama pseudonüümi Jawād al-Mālikī. Välismaal elades jätkas ta püüdlusi Şaddām Ḩusayni võimult kõrvaldamiseks. Aastatel 19821990 elas ta Iraanis, peamiselt Teheranis, seejärel uuesti Damaskuses kuni Şaddām Ḩusayni kukutamiseni 2003. aastal.

Pärast Iraaki tagasi pöördumist osales Nūrī al-Mālikī uue põhiseaduse koostamises ning Ba‘athi liikmete võimult eemaldamises.

Pärast seda, kui detsembris 2005 toimunud parlamendivalimised võitis šiiitide koalitsioon, sai peaministriks tollane Da‘wa Partei esimees Ibrāhīm al-Ja‘farī. Kevadel 2006 oli ta aga eelkõige kurdi ja sunniidi parlamendiliikmete rahulolematuse tõttu sunnitud ametist loobuma ning tema asemele valiti Nūrī al-Mālikī.

Mais 2007 valiti Nūrī al-Mālikī Ibrāhīm al-Ja‘farī asemel ka Da‘wa Partei esimeheks.

14. augustil 2014 astus ta ametist tagasi, kuid jätkas peaministri kohusetäitjana kuni Ḩaidar al-‘Ibādī valitsuse ametisse kinnitamiseni septembris 2014.

8. septembril 2014 kinnitas Iraagi parlament al-Mālikī üheks kolmest Iraagi asepresidendist.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]