Noored roolis

Allikas: Vikipeedia

Noored Roolis on alates 2020. aastast korraldatav rallispordisari, mis on mõeldud 8–15-aastastele noortele. Sarja eesmärk on tutvustada noortele ohutuid sõiduvõtteid, õiget turvavarustuse kasutamist ning anda noortele esmane võistluskogemus. Noorte juhendajateks on Eesti parimad motosportlased, kes annavad enda isiklikust kogemusest kõrvalistmel näpunäiteid (näiteks Martin Järveoja, Sander Pärn, Janno Ligur jpt).

Sarja võistluses olevateks autodeks on ühesugused Renault Twingod. Igal võistlusel osaleb keskmiselt 60–70 noort, keda ootavad pärast võistlust diplomid ja auhinnad. Sarjas osalemiseks ei pea olema varasemat kogemust autoga sõitmisel, piisab vaid suurest tahtejõust ning pisikesest võistlushimust. Registreerida saab läbi Noored Roolis kodulehe tavaliselt kaks nädalat enne etapi toimumist.

Etapid[muuda | muuda lähteteksti]

Aastas toimub kuus etappi, mis leiavad aset Eesti kardi- ja krossiradadel. Varem on etapid toimunud näiteks Lange kardirajal, Misso krossirajal, Kuningamäe kardirajal, Tabasalu kardirajal, Kulbilohu krossirajal jne. Üks etapp aastas on tavaliselt toimunud jäärajal, et anda noortele libedal teel sõitmise kogemusi. Seeläbi õpivad noored juba varakult, kuidas auto talvistes oludes käituda võib ning kuidas libedaga autot õigel rajal hoida. Etappidel on kohal professionaalsed ajavõtjad ning päeva juhib võistluse korraldaja. Samuti on kohapeal reporter, kes osalejatega intervjuusid teeb.

Igal etapil on noortel võimalik rada koos juhendajaga kolm korda läbi sõita. Seejuures läheb kirja iga raja läbisõitmise aeg, kuid paremusjärjestus toimub parima ringiaja alusel. Sõiduvarustus ja auto tagatakse võistlejale kohapeal osavõtutasu eest.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]