Neuromonahh Feofan

Allikas: Vikipeedia

Neuromonahh Feofan (vene keeles Нейромонах Феофан 'neuromunk Feofan') on Peterburi päritolu vene muusik ja muusika projekt, kes esitab muusikat, mis on stiliseeritud kui “древнерусский драм-н-бэйс”  või eesti keeles vana vene  trumm ja bass.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Gruppi kuuluvad laulukirjutaja ja esineja Neyromonakh Feofan (sündis 1987.a), DJ Nicodemus ja Karu. Grupi liikmed säilitavad anonüümsusе ja nende ametlik veebileht väidab, et siiani ei tea keegi, kes see inimene on ja kust ta pärit on. Kuid pärast intervjuud, mida Feofan andis Juri Dudile., ilmus videouuring ,,Mash” kogukonnas VK-as (vene sotsiaalvõrgustik), kus eeldatakse, et Feofani pärisnimi on Oleg Aleksandrovitš Stepanov ja Nikodim on Mihhail Grodinsky . Feofani viimases intervjuus ,mis oli pühendunud tema teisele projektile ,,Лорд Пневмослон”, kinnitas ta ,et see on tema pärisnimi. Kontserdil mõnikord koos temaga osalevad ka trummarid teistes ansamblidest nagu näiteks gruppist Amatory - Daniil Svetlov ja Shokran - Mihhail Isaev.

Peamised omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Neuromonahh Feofani etendused on stiliseeritud vene rahvafestivalidena. Tema riietus koosneb nahkjalatsitest , vana vene jalanõud, punutiste ja sundressidega. Feofani laulu tekstides on palju slaavi ja vanavene sõnu ning laulu ajal mängib ta hääle tooniga. Neuromonahh laulab oma laule ning muusikas kasutab balalaikat ja trummi koos bassiga. Neuromonahh Feofan on pikk habemega mees, kelle nägu on peidetud kapuutsi abil. Riietus on nuku moodi ning tal on pulgas ka laser. Projekt iseloomustab tema enda loovust kui “vene rahva trummi”.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ajakirjale «Афиша» antud intervjuus väitis Nicodemus, et teadis Feofani  enne professionaalselt muusikaga tegemist ning rääkis talle palju uusi ideid. Neuromonahh ise hakkas oma laule lindistama juba 2009. aastal. Uue muusikalise projekti loomise idee tuli Feofan ja Nicodemusele siis, kui  metsas ringi jalutasid. Grupi debüütalbum «В душе драм, в сердце светлая Русь»  ilmus 2015. aasta alguses. Album võeti kuulajate ja kriitikute poolt soojalt vastu ja see pääses Venemaa kümne parima iTunes hulka. Hiljem samal aastal, ilmus singel “Trampima” ja sellest tehti klipp. Hiljem sai see pala omamoodi meemiks.

2015. aasta lõpus tunnistati Neuromonahh Feofan aasta Vene iseseisvaks muusika artistiks   «Яндекс.Музыка» poolt.

Neuromonahh Feofan andis 2016. aastal välja oma teise albumi - «Велики силы добра», ja singlid «Древнерусский драм», «А сейчас хочу в пляс» и «Изба ходит ходуном», kaks viimast on otseselt seotud albumiga «Велики силы добра».

Aastal 2017 oli sama produktiivne kui eelmised:

12. aprillil ilmus singel «Древнерусская душа», mis on lindistatud koos ansambliga «Слот». Ilmuvalt singel tulevale albumile - «А теперь поёт медведь». 12. septembril ilmus kolmas stuudioalbum “Tantsima. Laula. ”, mille esitasid esmakordselt DJ Nicodemus ja Karu (tegelikult on Karu hääl- Feofani muudatud hääl).

Projekt esines ka e-Spordi festivalil, mis oli pühendatud mängule Warface.

2018. aastal alustas Neuromonahh tööd minialbumite sarjaga, mille pealkirjalaule ühendab ühtne süžee. Esimene minialbum «Тропа» ilmus 10. aprillil. Teine minialbum «Замиренье», ilmus 17. juulil ja selle albumi pealkiri salvestati koos Grotto grupi endise liikmega Ekaterina Bardyshiga (tuntakse nime all Katya Drummatix). 15. oktoobril ilmus kolmas minialbum «Грот».  16. novembril andis Neuromonahh välja singli «Тьма во мне» ,mis koosneb kahest uuest laulust: “Pimedus minu sees” ja “Lumetorm”. Muu hulgas lindistas Feofan duett koos Bi-2 «Виски» ja esines festivalil KINO proovid kaveri looga «Кончится лето» (siis tegi Feofan fännide palvel kaande stuudioversiooni). Ja siis alustas Neuromonahh Feofan oma kõige ambitsioonikamat kontsertturneed nimega «Вече». See oli Neuromonahhi esimene tuur, programmi koostasid tema fännid - kavas oli 24 lugu, mis valiti Feofani veebilehel hääletamise teel, 4 albumit 6-st minialbumi «Сияние»  ja singel «Тьма во мне». Sarja viimane minialbum - “Majake” ilmus 6. veebruaril 2019 ja see oli esimene kord, kui Neuromonahh kasutas analoogsünteesi lugudes  «Ивушка»  ja «Красна девица». Album sisaldab ka eksperimentaalset pala «Дурь» - see on Neuromonahhi esimene kogemus mitte trummi- ja bassižanris ning Feofani standardlugu «Намело».

Veche tuur lõppes 2019. aasta kevadel. Mitme kuu jooksul külastas Feofan 5 riiki ja  25 linna, mis andis talle märkimisväärse kogemuse. 2019. aasta suvel mängis Feofan NTV peatee programmi ja esines paljudel festivalidel: YLETAY, Invasion, Lusatia (Saksamaa), Lowlands (Holland), Wild Mint ja teised. Samuti andis rühm augusti lõpus välja kover laulule- ,,без меня ,, minuta Yegor Letovi 55. sünniaastapäevaks. Samuti oli 2019. aasta grupi 10. sünniaastapäeva puhul kontsert. Sügisel astus Feofan teele Tensi kontserdireisile. Tuur toimub aastatega 2019-2020.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Muusikakriitikud märkisid Neyromonakhi loomingus vene rahvamotiivide ja elektroonilise tantsumuusika ühilduvuse värskust ja ebaharilikkust, võrreldes projekti MC Vspyshkini ja Ivan Kupalaga. Sergei Šhnurov( Leningradi peaesineja ) väitis ühes oma intervjuus, et Neuromonahh Feofan on „see on võimatu kombinatsioon, need on  nagu õigeusu ateistid või usklikud komsomoloogi liikmed“ , kinnitas Shnurov ka sotsiaalsete võrgustike muusikalise grupi tööd . Neuromonahh Feofani laulusõnad sisaldavad rohkesti viiteid Vana-Venemaa elule ning on pühendatud vene loodusele ja füüsilisele tööle, kuid sisaldavad pisut irooniat. Projekti peamine eristav külg on pilt ja visuaalne komponent, samas kui muusika osa on tagasihoidlik ja jätab palju soovida. Victoria Bazoeva märgib oma artiklis portaalis «Звуки.ру», viidates kindlale stiliseerimistasemele, et tänapäevaste sõnade kasutamine koos vanasõnadega võib usaldusväärse ajaloolise rekonstrueerimise tundjaid mõnengi petta . Pärast esimese albumi ilmumist võtsid paljud Feofani lihtsameelselt, kuid tuuri edu ja Kubani-visiit panid paljud kriitikud oma arvamust ümber mõtlema .

Neuromonahh Feofani projekti loovust nimetavad mõned kontseptuaalseks postmodernistlikuks , vastandades selle tegevust nüüdiskunsti esindajatele nagu Vladimir Sorokin..

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudio Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

·        2015 — «В душе драм, в сердце светлая Русь»

·        2016 — «Велики силы добра»

·        2017 — «Плясать. Петь.»

Mini albumid[muuda | muuda lähteteksti]

·        2018 — «Тропа»

·        2018 — «Замиренье»

·        2018 — «Сияние»

·        2018 — «Тьма во мне»

·        2019 — «Ивушка»

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]

·        2015 — «Притоптать»

·        2016 — «Древнерусский драм»

·        2017 — «Древнерусская душа» (& Слот)

·        2018 — «Виски» (feat. Би-2)

·        2018 — «Кончится Лето» (кавер «Кино»)

·        2019 — «Без меня» (кавер «Гражданская оборона»)

Videoklipid[muuda | muuda lähteteksti]

aasta Pealkiri Lavastaja Album / minialbum
2015  «Притоптать» Trampima Bazava Production Сингл
2016  «Изба Ходит Ходуном» Vitaly Kapitonov Велики силы добра
2017  «Топить за Феофана» Vitaly Kapitonov Плясать. Петь.
2018  «Мудрец» Elutark Andrey Fenochka Замиренье


Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Алексей Глинкин. Яндекс назвал лучшие песни 2015 года.Российская газета (16 декабря 2015). — «Нейромонах Феофан завоевал титул независимого исполнителя 2015 года. Питерский музыкант покорил пользователей интернета забавным сочетанием электронной музыки с русским фолком. Некоторые даже прозвали такой жанр «балалаечным drum’n’bass».». Дата обращения 29 февраля 2016. Архивировано 29 февраля 2016 года.
  2. Олег Лузин. 20 лучших альбомов января. Weburg (2 февраля 2015). — «Безумная смесь драм-н-бэйса с русскими народными мотивами…». Дата обращения 26 февраля 2016.Архивировано 7 октября 2015 года.
  3. ↑ Нейромонах Феофан — кто он на самом деле
  4. ↑ Кем на самом деле оказался Нейромонах Феофан
  5. ↑ «Пошло все в …, сяду на коня». Фонтанка.ру (10 марта 2018). Дата обращения 3 октября 2018.
  6. ↑ Siirdu üles asukohta:1 2 3 Виктория Базоева. Играли драм, случайно вызвали сатану. Нейромонах Феофан на своем втором в жизни концерте неожиданно стал абсолютной звездой.. Звуки.ру (23 июня 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 26 февраля 2016 года.
  7. ↑ Siirdu üles asukohta:1 2 3 Наиля Гольман. Как стать героем поколения. Нейромонах Феофан: Творите мифы. Афиша-Воздух (26 ноября 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 26 февраля 2016 года.
  8. ↑ Интервью Нейромонах Феофан - кто он на самом деле на YouTube, начиная с 12:05, канал «вДудь».
  9. ↑ Siirdu üles asukohta:1 2 Алексей Мажаев. Нейромонах Феофан - «В душе драм, в сердце светлая Русь» ****. InterMedia (7 марта 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 26 февраля 2016 года.
  10. ↑ Дичь! Нейромонах Феофан с альбомом "В душе драм, в сердце светлая Русь". Альбом первый, державный, добротный, заряженный лихой прытью. Flow (21 января 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 26 февраля 2016 года.
  11. ↑ Новый альбом Бьорк попал в российские чарты iTunes.Lenta.ru (26 января 2015). — «На десятое место попала необычная пластинка от Нейромонаха Феофана «В душе драм, в сердце светлая Pусь!». По словам исполнителя, его новая работа — попытка совместить широту русской души, русскую песню, балалайку и стиль Drum 'n' Bass.». Дата обращения 29 февраля 2016. Архивировано 29 февраля 2016 года.
  12. ↑ «Яндекс.Музыка» подвёл статистику года. InterMedia(21 декабря 2015). Дата обращения 29 февраля 2016. Архивировано29 февраля 2016 года.
  13. ↑ Siirdu üles asukohta:1 2 3 Олег Демидов. Лапти разбить о пол. Олег Демидов о группе «Нейромонах Феофан» и их дебютном альбоме. Свободная пресса (30 августа 2015). Дата обращения 26 февраля 2016.Архивировано 26 февраля 2016 года.
  14. Дмитрий Сосновский. "Нейромонах Феофан": удалой клюквенный drum'n'bass. Российская газета (14 апреля 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 26 февраля 2016 года.
  15. ↑ Siirdu üles asukohta:1 2 НЕЙРОМОНАХ ФЕОФАН: Потешний славянский драм шагает по стране.. Mediazor (18 мая 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 26 февраля 2016 года.
  16. Илья Жегулев. «Обаяние — вот, что нужно русской культуре». Интервью музыканта Сергея Шнурова. Meduza(11 августа 2015). Дата обращения 27 февраля 2016. Архивировано13 февраля 2016 года.
  17. Игорь Мирошников. Нейромонах Феофан в Москве. Rockcult.ru (14 марта 2015). Дата обращения 26 февраля 2016.Архивировано 26 февраля 2016 года.
  18. Павел Лебедев. Нейромонах Феофан – “В душе драм, в сердце светлая Русь” (2015). Folk Planet (9 июня 2015). Дата обращения 26 февраля 2016. Архивировано 7 октября 2015 года.
  19. ↑ Новый альбом Гвен Стефани поднялся на третью строчку в чартах российского iTunes. Lenta.ru (16 апреля 2016). Дата обращения 16 апреля 2016. Архивировано 16 апреля 2016 года.
  20. Ульяна Варламова. Еще немного о 2013. Итоги. Rocktimes.ru (19 января 2014). — «Очень концептуальный релиз тут он выпустил.». Дата обращения 27 февраля 2016. Архивировано27 февраля 2016 года.
  21. Алексей Мажаев. Нейромонах Феофан - «Велики силы добра» ***. InterMedia (3 апреля 2016). Дата обращения 16 апреля 2016.Архивировано 16 апреля 2016 года.
  22. ↑ Нейромонах Феофан & СЛОТ — Древнерусская душа на YouTube
  23. ↑ Бэкстейдж со съёмок клипа "Нейромонах Феофан - Притоптать" на YouTube
  24. ↑ На момент создания клипа песня оставалась синглом, впоследствии вошла в студийный альбом «Велики силы добра».
  25. ↑ На момент создания клипа песня оставалась синглом, впоследствии вошла в мини-альбом «Замиренье».

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Suhtlusvõrgustik:

Video ja audio:

Temaatilised veebilehed: