Natco Pharma

Allikas: Vikipeedia
Natco Pharma

Natco Pharma Ltd. on India ravimiettevõte, mis toodab toimeaineid.[1]

Ettevõtte ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

Peamised töövaldkonnad on ravimite väljatöötamine viirusliku (sealhulgas C-hepatiidi) ja vähktõve vastu võitlemiseks.

Natco Pharma tegutseb Indias, USA-s, Euroopas ja Aasias. Tütarettevõtted asuvad Põhja- ja Ladina-Ameerikas, Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas, Lähis-Idas ja Kagu-Aasias.

Ettevõtte nimi oli algul Natco Fine Pharmaceutical Ltd. Ta sai ametlikult avalikuks alates 1992. aasta juulist. 1993. aasta veebruaris muutis ta oma nime Natco Pharma (NPL).[1]

Natco Pharma Limited tootevalikus on enam kui 500 ravimit ja see laieneb pidevalt tänu alusuuringutele ja tehnoloogiaalasele koostööle.[2]

Ettevõte toodab selliseid ravimeid nagu Sofosbuvir, Daclatasvir, Lenalidomide, Entecavir, Deferazirox, Ledipasvir, Imatinib, Bendamustin, Bortezomib, Chlorambucil, Velpatasvir ja teised.

NPL on Ranbaxy ja Parke Davise ravimite tootja ning ISO 9002 sertifikaadiga ettevõte, mis võimaldab eksporti arendada. Natco Pharma Ltd on algatanud oma kaubamärgi registreerimise protsessi enam kui 20 riigis.

USA turule sisenemiseks moodustas NPL USA-s Natco Pharma tütarettevõtte ja astus teaduskoostöösse Jammu regionaalse uurimislabori, sünteetiliste peptiidide raku- ja molekulaarbioloogia keskuse ja nahauuringute keskinstituudiga.

Natco Laboratories, Natco Parenterals ja Karanth Pharmaceuticals on ühinenud lipulaeva NPL-ga, et pakkuda suurt varabaasi ja suurendada kõrgtehnoloogia võimalusi.[3]

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Registreeritud asukoht on Hyderabad, Telangana, India.

Registripidaja – riskikapital ja ettevõtete investeeringud Pvt. OÜ[4]

Ettevõtte juhtimine[muuda | muuda lähteteksti]

  • VC Nannapaneni – esimees ja tegevdirektor,
  • Rajeev Nannapaneni – aseesimees ja tegevjuht,
  • Vivek Chhachhi – mitte Exe.Non Ind.Direktor,
  • TV Rao on sõltumatu režissöör
  • GS Murthy – sõltumatu direktor,
  • Prasadi peadirektoraat – sõltumatu direktor,
  • U.R Naidu – sõltumatu direktor,
  • Lila Digumarti – sõltumatu direktor,
  • PSRK Prasad – inseneri asepresident,
  • D Linga Rao – direktor ja president (tehnilised küsimused).[3]

Ettevõtte ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ettevõte alustas tegevust 1981. aastal. Praegu on sellel oma uurimiskeskused ja enam kui 4000 kvalifitseeritud teadlast. NPL-i tooteid eksporditakse USA-sse, Austraaliasse, Kanadasse, Brasiiliasse, Euroopasse, SRÜ riikidesse, Vietnamisse, Hongkongi, Hiinasse, Hollandisse, Nigeeriasse, Tansaaniasse ja Keeniasse jne.

Natco Pharma Limited on Maailma Terviseorganisatsiooni poolt sertifitseeritud ja toodab tooteid ettevõttele Ranbaxy Laboratories Ltd., Eskayef Ltd., Parke Davis (I) Ltd, Fulford India Limited, Cadila, John Wyeth India Ltd., ICI Ltd. ja SOL Pharmaceuticals Ltd.[5]

Kronoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

1996 – vabastati migreeniravim Sumatriptaan oma kaubamärgi all.

1997 – Natco Pharma Limited sõlmitud kokkulepe, millega õigus müüa Natco tooted Venemaal ja teistes SRÜ riikides. Kontserni ettevõtete ühinemine on Natco Pharma, Natco Laboratories, Natco Parenterals ja Dr. Karanth Pharma Chemical Labs.

1998 – Natco Pharma Ltd sõlmis ameerika farmaatsiahiiglase Mallin Krodtiga Naprokseeni tootmise ja ekspordi lepingu.

2002 – Natco Pharma Ltd sai Austraalias Therapeutic Goods Administrationilt (TGA) loa oma Mekagoodi rajatise jaoks.

2003 – vähivastase ravimi Imatinib vabastamine oma kaubamärgi all.

Zoledroonhapet sisaldava ravimi vabastamine süstimiseks. Natco Pharma sai teiseks ettevõtteks, mis käivitas selle ravimi tootmise maailmas.

Ravimi Letrosool vabastamine kaugelearenenud rinnavähi raviks postmenopausis naistel.

Telli Rs 35-fr tsitalopraamvesinikbromiidi (mida kasutatakse raviks antidepressandina) eksportimiseks.

2004 – Natco Pharma toob turule vähivastase ravimi, avab onkoloogiaosakonna. Samal aastal andis ta välja ravimid eesnäärmevähi raviks ja munasarjavähi raviks.

2005 – Natco Pharma Limited allkirjastab vastastikuse mõistmise memorandumi vähiravimite tootmisega seotud tehnoloogiate vahetamiseks. Samuti lansseerib ravim Vorikonasool.

2006 – Natco teatas Pemetrexedi turuletoomisest mitteväikerakulise kopsuvähi raviks.

2007 – Natco teatas maailmatasemel rasestumisvastaste vahendite vabastamisest.

2010 – Natco Pharma toob USA-s turule Bendamustiini ja Anastrosooli.

2011 – Natco moodustas koos Ameerika ettevõtte Levomed LLS-ga Brasiilias ravimite turustamiseks teise ettevõtte Natcofarma Do Brasil.

2012 – ettevõte sai oma arengu eest Kuldse Peacocki maailmaauhinna.

Natco teatas neeru- ja maksavähi ravi käivitamisest.

2015 – Natco käivitab Nepalis Sofosbuviri tootmise.[5]

2016 – Natco toob USA-s turule esimese Tamiflu kapsli.[6]

Ettevõtte hinnapoliitika[muuda | muuda lähteteksti]

Natco Pharma Ltd toodab kallite, tuntud kaubamärgiga ravimite analooge, muutes need madala sissetulekuga patsientidele taskukohaseks. Nii tühistas üks India ettevõte 2012. aastal Bayeri vähiravimi patendi, öeldes, et kavatseb müüa geneerilisi ravimeid Tosilat Sorafenib 3 protsenti hinnast, mille originaali eest küsis Saksamaa Bayer. Täna müüb Natco seda ravimit Indias 174 dollariga. Algne Bayeri ravim müüb 5500 dollarit.[7]

Aastal 2015 tõi Natco oma kaubamärgi all turule kroonilise C-hepatiidi raviks kasutatava ravimi Sofosbuvir, Sovaldi (Sovaldi) analoog, mida toodab Ameerika ettevõte Gilead. Ravimi pudeli hinnaks kehtestatakse umbes 20 tuhat ruupiat, mis on umbes 300 dollarit. 12-nädalane kursus maksab umbes 945 dollarit (see tähendab 12 korda odavam kui Ameerika Ühendriikide originaal).[8]

India ettevõte andis 2017. aasta mais välja verevähi ravi hinnaga 5000–20 000 ruupiat, mis on 98% madalam kui Ameerika Ühendriikide hind.[9] Pomalidomiid on ette nähtud hulgimüeloomiga (teatud tüüpi verevähk) patsientidele. Ravimit müüb Celgene Inc. Ameerika Ühendriikides kaubamärgi Pomalyst all. Natco hakkab Indias oma kaubamärgi all pomalidomiidi kapsleid müüma.[10]

Oktoobris 2017 kasvasid Natco Pharma Ltd aktsiad 20%[11], kuna USA toidu- ja ravimiamet (FDA) kiitis heaks geneerilise ravimi Copaxon, mille Natco töötas välja koostöös Hollandi firmaga Mylan. Seda ravimit kasutatakse hulgiskleroosi raviks. Algset ravimit toodab ja müüb Iisraeli ettevõte Teva. 12 kuu jooksul kuni 31. juulini 2017 ulatus Copaxone müük annuses 20 mg 700 miljoni dollarini, annusega 40 mg – 3,6 miljardit dollarit.[12]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "«Asia's 200 Best Under A Billion 2017 RANKING»". Интернет-издание американского финансово-экономического журнала "Forbes" ("Форбс"). 17.07.2017.
  2. "«About Natco Pharma Ltd»". Bloomberg.com - Официальный сайт издания финансовой информации для профессиональных участников финансовых рынков.
  3. 3,0 3,1 "«NATCO PHARMA LTD. (NATCOPHARM) - COMPANY HISTORY»". business-standard.com, официальный сайт газеты Business Standard.
  4. "«Natco Pharma Ltd.»". moneycontrol.com - новостное издание, сайт онлайн-трейдинга.
  5. 5,0 5,1 "«Company History - Natco Pharma Ltd»". The Economic Times, официальный сайт ежедневной газеты.
  6. "«Bayer cancer drug faces new patent problems in India»". www.thepharmaletter.com - Новостное, аналитическое агентство в области медицины, дженериков и биотехнологий. 10.04.2017.
  7. "«Natco Pharma launches HEPCINAT in Nepal»". Онлайн-версия газеты Business Standard. 10.03.2015.
  8. Александра Рыкова (31.10.2016). "«Американский фармгигант готов спасти Россию от гепатита»". Информационный портал Life.ru.
  9. "«Natco Pharma launches blood cancer drug priced Rs 5,000-20,000, down 98% from US price»". Новостной портал firstpost.com. 10.05.2017.
  10. "«Natco Pharma launches generic blood cancer drug in India»". Онлайн-издание деловой газеты Livemint. 10.05.2017.
  11. "«Бычий» настрой в Индии сохраняется»". Официальный сайт инвестиционной группы «ФИНАМ». 04.10.2017.
  12. "«FDA одобрило аналог препарата Copaxone»". Фармацевтический вестник pharmvestnik.ru. 04.10.2017. Originaali arhiivikoopia seisuga 13.12.2017. Vaadatud 9.06.2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]