Nailja Asker-zade

Allikas: Vikipeedia
Nailya Vagif kyzy Asker-zade

Nailja Vagif kõzõ Asker-zade (aserbaidžaani Nailə Vaqif qızı Əsgərzadə; sündinud 13. detsembril 1987 Bakuus) on Venemaa ajakirjanik ja telesaatejuht.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud Prantsuse erikooli Volgogradis kuldmedaliga ja Volgogradi Riikliku Ülikooli majandusteaduskonna. 2019 kaitses Moskva Riiklikus Rahvusvaheliste Suhete Instituudis magistritööd rahvusvahelise rahanduse erialal ja sai magistrikraadi. Magistritöö töö teema oli rahvusvaheliste sanktsioonide tagajärgedest Venemaa finantssektorile.

Pärast Moskvasse kolimist töötas algul NTV-s majandusuudiste alal, seejärel RBC-TV rahvusvahelise toimetajana ning ajalehe Kommersant majandusosakonnas (2007–2010). Aastatel 2010–2011 oli ta ajalehe Vedomosti majandusajakirjanik.

Rossija-24-s alustas Askerzade tööd intervjueerijana, seejärel luges uudiseid, koostas perioodiliselt ülevaateid majandussündmustest ja foorumitest. 1. oktoobril 2015 oli esimest korda eetris saade “Tööpäeva pärastlõunal”, kus ta intervjueeris Venemaa suurimaid ettevõtjaid ja ametnikke. Alates 5. septembrist 2016 oli ta telekanali Rossija-1 peamise uudistesaate „Vesti“ majandustoimetaja.

Alates 2020. aasta aprillist on teinud dokumentaalsaadete tsüklit „Ohtlik viirus“ koroonavaktsiini väljatöötamisest Venemaal. Saate jaoks tehti mitu eksklusiivset intervjuud koos kaadritega Venemaa haiglate “punastest tsoonidest”.

30. juunist 2021 on ta telesaate „Otseliin Vladimir Putiniga“ saatejuht. 2021. aastal näidati telekanalis Rossija-1 tema dokumentaalfilme 1991. aasta sündmustest: “Riiklik Erakorralise Seisukorra Komitee 30 aastat hiljem” (esmaeeter 15. augustil) ja “30 aastat liiduta” (esmaeeter 5. detsembril).

Sanktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

4. mail 2022 kehtestas Ühendkuningriik talle viisa- ja majandussanktsioonid.[1] 17. oktoobril 2022 kanti Kanada sanktsioonide nimekirja kui "Venemaa desinformatsiooni agent".[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]