Nõmme Majaomanike Pank

Allikas: Vikipeedia
Nõmme Ühispank
Nõmme Majaomanike Pank
Tüüp krediidiasutus
Asutatud 1927
Tegevus lõpetatud 1940
Peakorter Jaama tänav 12, Nõmme linn
Pärnu maantee 326, Nõmme linn
Tegevuspiirkond Nõmme linn
Võtmeisikud direktor Karl-Aleksander Nõmmisto[1]
Valdkonnad pangandus

Nõmme Majaomanike Pank oli aastatel 1927–1940 tegutsenud krediidiasutus Eestis Nõmme linnas.

Nõmme Ühispanga asutav koosolek toimuski 1927 aasta 16. veebruaril, kus osanikuks astus 25 inimest. Ühispanga eesmärk oli koondada kogu Nõmme linna majaomanikud ühistegevusse ning lahendada laenu- ja hoiustusküsimused. Ühispangast sai eraisik algselt laenu kuni 500, juriidiline isik 5000 krooni.

1929. aastal nimetati Nõmme Ühispank ümber Nõmme Majaomanike Pangaks. Panga tegelaskonda kuulusid esimene Eesti rahaminister Juhan Kukk, Ühistegeliku Liidu esimees ja Ühistegevuskoja juht Aleksander Kask, Eesti Rahvapanga direktor Madis Käbin, ETA direktor Karl Kornel ja tööstur Oskar Kilgas[2].

Nõmme Majaomanike Panga majandustegevus oli tihedalt seotud teiste Nõmme linna majandusüksustega, milleks olid Tarvitajate Ühistu "Tulu" ja Kindlustusselts Nõmme. Kõik ettevõtted olid ühistegelikud ja kõigil kolmel oli oma kindel koht Nõmme infrastruktuuris. TÜ "Tulu" kaudu korrastati kaubandust ning hoiti kontrolli all hinnad. KS Nõmme kaudu saadi tuge ettevõtlusele ja kontrolliti raha liikumist. Nõmme Majaomanike Pank akumuleeris ettevõtlusest tulnud raha, krediteeris omakorda ettevõtlust ning tegi rahalisi operatsioone.

Nõmme Majaomanike Panga kaudu toimusid samas kõik Tulu ja KS Nõmme rahalised operatsioonid, samuti oli seal hoiul nende raha. Nõmme Majaomanike Pangal ja Kindlustusseltsil Nõmme oli ühine direktor, Karl-Aleksander Nõmmisto.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. K. A. NÕMMISTO JUUBEL., Nõmme Sõna, nr. 18, 2 mai 1936
  2. Leho Lõhmus, Nõmme Majaomanike Pank, www.ohtuleht.ee, 6. aprill 2017

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]