Näljamängud (raamatusari)

Allikas: Vikipeedia

Näljamängud on noorteromaanide sari, mille autoriks on Ameerika kirjanik Suzanne Collins. Kolm esimest romaani kuuluvad triloogiasse, mille peategelane on teismeline vibukütt Katniss Everdeeni ja neljas raamat on eellugu, mille tegevus toimub 64 aastat enne triloogia sündmusi.

Triloogiasse kuuluvad romaanid kannavad pealkirju "Näljamängud" (2008), "Lahvatab leek" (2009) ja "Pilapasknäär" (2010)[1] ja neljanda raamatu (ilmus 2020) pealkiri on "Laululindude ja madude ballaad"[2]. Raamatute põhjal on valminud Näljamängude filmiseeria, kusjuures "Pilapasknääri" ekraaniversioon koosneb kahest täispikast filmist.

Tegevustik[muuda | muuda lähteteksti]

"Näljamängude" tegevus toimub düstoopiamaailmas, Panemi-nimelises Põhja-Ameerika riigis, mis koosneb rikkast Kapitooliumist ja 13 erinevas vaesusastmes piirkonnast. Igal aastal valitakse esimesest 12 ringkonnast loterii teel lapsed, kes peavad osalema televisiooni vahendusel ülekantavas võitluses nimega "Näljamängud".

Ka 13. ringkond oli selleks kohustatud, kuid tõstis Kapitooliumi vastu mässu . Kuna 13. ringkond oli spetsialiseerunud tuumarelvadele, andis Kapitoolium kiiresti alla ja nõustus rahulepinguga. Pooled leppisid kokku, et kõik 13. ringkonna elanikud kolivad maa alla ja maapinda pommitatakse, et jääks mulje, nagu oleks Kapitooliumi võitnud.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Näljamängud. Triloogia - Rahva Raamat". rahvaraamat.ee. Vaadatud 19. veebruaril 2024.
  2. "Laululindude ja madude ballaad". APOLLO. Vaadatud 19. veebruaril 2024.
  3. Suzanne, Collins (2009). Catching Fire (inglise). Scholastic Inc. Lk 146. ISBN 9780545586177.