Katniss Everdeen

Allikas: Vikipeedia

Katniss Everdeen on Ameerika kirjaniku Suzanne Collinsi kirjutatud "Näljamängude" triloogia peategelane. Triloogia põhjal valminud filmides kehastab teda Jennifer Lawrence.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Katniss ja tema pere on pärit 12. ringkonnast. See on söekaevandusega tegelev ringkond, mis on Kapitooliumi poolt valitsetava düstoopilise autokraatliku Panemi riigi kõige vaesem, kõige vähem asustatud ja kõige väiksem piirkond. Esimese raamatu "Näljamängud" sündmuste käigus võistleb Katniss Näljamängudel pärast seda, kui tal lubatakse oma väikese õe Primrose "Prim" Everdeeni asemel vabatahtlikult osaleda. Areenil olles sõlmib Katniss liidu 11. ringkonna noore naisosaleja Rue'ga, kuna ta meenutab Katnissile tema õde. Pärast seda, kui Marveli-nimeline Career osaleja Rue tapab, laulab Katniss talle hällilaulu ja katab ta keha lilledega. Hiljem avaldab 11. ringkond Katnissile kaastunnet Rue surma pärast ja kingib talle kuukujulise ja seemnetega kaetud leiva. Katniss sõlmib seejärel liidu oma kaasvõistleja Peetaga 12. ringkonnast ja muutub temaga lähedaseks. Katniss ja Peeta jõuavad lõpuks mängude finaali, kus nad pärast seda, kui nad trotsivad Kapitooliumi katset sundida neid üksteist tapma, võitjateks kuulutatakse.

Kahes järgmises romaanis, "Catching Fire" ja "Pilapasknäär", saab Katnissist rõhuva Kapitooliumi vastase mässu peamine sümbol. Pärast võidukat mässu otsustab Katniss president Snow't mitte hukata; selle asemel laseb ta Alma Coini, hävinukspeetud 13. ringkonna korrumpeerunud juhti. President Snow surma põhjus jääb seega ebaselgeks. Hiljem loob Katniss nüüdseks rahulikus Panemis Peetaga pere. Oma sisemise traumaga toimetulemiseks mängib ta sageli mängu, milles mõtleb igale heale teole, mida ta on kunagi pealt näinud, ja arutleb, et "on palju hullemaid mänge, mida mängida".

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Taust[muuda | muuda lähteteksti]

Katniss ja tema perekond elavad futuristlikus Panemi riigis, mis asub kunagi Põhja-Ameerikana tuntud mandril, mis hävis ülemaailmses katastroofis. Panemi juhib kõikvõimas linn nimega Kapitoolium, mis asub Kaljumäestikus ja mida ümbritsevad 12 ringkonda, millest igaüks teenib konkreetset eesmärki Kapitooliumi varustamiseks. Lugu algab 12. ringkonnas, Katnissi kodus, söekaevanduspiirkonnas. Apalatšide mäestikus asuv 12. ringkond on ringkondade seas vaeseim ning Katniss elab koos oma ema ja õega linna vaeseimas osas, mida kutsutakse nimega Seam.

Katnissi isa, söekaevur, hukkus kaevanduse plahvatuses, kui Katniss oli 11-aastane. Pärast tema surma langes Katnissi ema sügavasse depressiooni ega suutnud oma laste eest hoolitseda. Katniss rändas paar nädalat enne oma kaheteistkümnendat sünnipäeva nälja äärel linna rikkamasse ossa, lootes varastada rikaste kaupmeeste prügikastidest jääke. Pagari poeg Peeta, keda ta ei tundnud, sai oma emalt kahe leiva tahtliku põletamise eest peksa, teades, et tal kästakse need välja visata. Tal kästi kaks pätsi leiba seale anda, kuid selle asemel andis ta need Katnissile. Katniss viis leiad koju oma pereliikmetele, kes polnud mitu päeva midagi söönud. Leib andis neile lootust ja hoidis alal motivatsiooni, jättes Katnissi Peetale nördimapanevalt võlgu.

Mõni päev pärast leivajuhtumit otsustas Katniss minna oma linnaosa ümbritsevatesse metsadesse, et ebaseaduslikult jahti pidada ja söömiseks taimi koguda. Nii oli tema isa enne surma hankinud suurema osa perekonna toidust. Metsas kohtas Katniss noormeest nimega Gale Hawthorne. Nad hoolitsesid üheskoos mõlema perekonna eest ja lõid kestva sõpruse.

Katnissi ema väljus ajapikku depressioonist ja suutis naasta oma apteekri ametikohale ning Katniss tegi pingutusi, et talle andestada. Vaatamata suhete paranemisele emaga, tugevale sõprusele Gale'iga ja Peeta vastu üha tugevamaks muutuvatele kiindumusele jäi Katniss kindlaks, et tema noorem õde Prim on "ainus inimene, keda ta kindlalt armastab".

Isiksus[muuda | muuda lähteteksti]

Collins on Katnissi kirjeldanud kui sõltumatut isiksust tugevat ellujääjat, kedagi, kes on võimeline tapma, kuid kes on hea kastist välja mõtleja.[1] Katnissi varasemad raskused (isa surm, ema depressioon ja pea-aegu nälga suremine) on teinud temast ellujääja ning ta on valmis taluma raskusi ja rasket tööd, et ennast ja oma pere elus hoida. Ta väidab, et toredad inimesed on kõige ohtlikumad, sest nad pääsevad tema sisse ja võivad talle tõsiselt haiget teha, kui ta seda kõige vähem ootab. Ta näitab, et kaitseb neid, keda ta armastab, olenemata sellest, mis see talle maksma läheb, nagu näiteks siis, kui ta vabatahtlikult mängudel osaleb, et päästa oma väike õde Prim, kui ta kaitseb Gale'i, et teda piitsutamise käest päästa (isegi kui see tähendab hoopi talle endale) ja kui ta oma teiste Mängude käigus külmavereliselt otsustab surra, et päästa Peeta.

Kuna enne mänge kulus suurem osa Katnissi ajast väikeses vaeses mägikogukonnas enda ja oma pere elushoidmiseks , ei mõista Katniss paljusid sotsiaalseid tavasid ning on sageli teadmatuses teiste inimeste mõtetest ja emotsioonidest, näiteks ei mõista ta Gale'i vihjeid tema kasvavale kiindumusele Katnissi vastu ja ei saa aru, et tema ja Madge Undersee on tegelikult lähedased sõbrad. Tal pole kogemusi romantika või armastusega väljaspool oma pere ja ta ei usu, et ta seda tahab. Ta ei saa kunagi päriselt aru, et Peeta rääkis tõtt, kui ta mängueelses intervjuus tema vastu armastust avaldas, see jõuab talle kohale alles siis, kui Mängud läbi saavad. Katniss on ettevaatlik ja umbusklik, eriti kõigi väljastpoolt 12. maapiirkonda elavate inimeste suhtes, ta leiab sõpru aeglaselt, kui üldse, ning oma otsekohesuse ja kannatamatuse tõttu on ta halb vestluskaaslane. Katniss on aga sügavalt lojaalne, tagasihoidlik ja kaastundlik nende suhtes, kes on võitnud tema poolehoiu. Ta tunnustab Cinna lugupidamist enda vastu ja õpib aja jooksul hindama kaasinimesi nagu Haymitch Abernathy, Effie Trinket, Peeta Mellark, Finnick Odair, ja Johanna Mason. Tema pikk ja kibe vaen oma õe Primi kassi Buttercupiga saab otsa alles siis, kui nad leinavad üheskoos kellegi kaotust, keda nad mõlemad sügavalt armastasid. Enne 74. Näljamänge ei olnud Katnissil mingit huvi kunagi abielluda ega lapsi saada, sest ka neid võidaks valida Näljamängudesse.

74. ja 75. Näljamängude ajal kohaneb Katniss kiiresti mängude "tapa või sind tapetakse" filosoofiaga ja oma esimeste Näljamängude käigus kaalub ta külmalt, kuidas oma kaasvõistlejaid tappa, mõtiskledes, et tänu oma kütikogemustele on ta juba valmis tapja, ehkki pärast esimest korda, kui ta tapab Marveli, on ta sellest korraks häiritud. Esimeste mängude lõpuks on ta valmis Catot tulistama ja üritab seda teha, teda segab ainult see, et mutatsioonid ründavad Peetat. Vaatamata oma külmaverelisusele tunneb Katniss tohutut kergendust, kui ta ei pea tapma oma liitlasi Rued ja Peetat. Sarja edenedes muutub ta aga üha külmaverelisemaks, sinna maale välja, et romaanis "Lahvatab leek", oma teiste Näljamängude käigus arutleb Katniss teadlikult, kuidas tappa kõik peale Peeta (ehkki ta peab lõpuks tapma ainult ühe kaasvõitleja). Kolmandas romaanis on kujutatud seda, kuidas ta tapab missiooni ajal relvastamata naissoost tsiviilisiku, mida ta ilmselt kahetseb. Ajal, mil Peeta peab teda Kapitooliumi kaaperdamise tõttu enda vaenlaseks, peab Katniss end "paranoiliseks, umbusklikuks, manipuleerivaks, surmavaks" ja et Peeta vihkab teda selle eest õigusega, kuigi Gale on selle mõtte vastu, väites, et Peeta, keda väga traumeerib Kapitooliumi põhjustatud julm psühholoogiline sõda ei näe teda mingil juhul sellisena, nagu ta tegelikult on.

Filmis "Lahvatab leek" püüab Katniss mõista Panemi poliitiliste küsimuste nüansse ja keerukust, kuigi tal on vähe formaalset haridust ja ta ei tunne poliitika vastu praktiliselt mingit huvi. [2] Aja jooksul mõistab Katniss aga järk-järgult, et on ellujäämisest tähtsamaidki asju, ja muutub sügavalt huvitatuks enda suhetest teda ümbritseva riigiga, eriti Peeta ja teise mässuga, olles valmis mõlema eest võitlema ja surema. Tema sageli raske temperament ja isiksus ning täielik huvi ja ambitsioonide puudumine kuulsuse, auastme või võimu suhtes toovad kaasa selle, et Katniss naaseb pärast sõda lõppedes peagi 12. ringkonna maapakku, kuna pole tegelikult kunagi tahtnud sealt väljaspool elada. kunagi elu tahtnud. Ta on algusest peale tahtnud üksnes elu, mis oleks vaba Kapitooliumi ja president Snow poolt pealesurutud hirmust.

Oskused[muuda | muuda lähteteksti]

Katniss on osav vibukütt, jahimees ja püüniste panija. Ta on seda kõike õppinud oma isalt ja Gale'ilt (kes mõlemad olid suurepärased jahimehed) ja ta on oma lihvinud, et hoida oma perekonda nälga suremast. Ta kasutab oma vibulaskmisoskusi mängude eelses hindamises ja saab hindeks 11 (12-st võimalikust). Tal on head teadmised 12. ringkonna söödavate taimede, ravimtaimede ja mürgiste taimede kohta. Lisaks on tal nii ilus lauluhääl, et pilapasknäärid, kes tavaliselt kedagi ei kuula, jäävad vait, et teda kuulata, ehkki pärast isa surma on ta olnud tõrges laulma (Katniss väidab, et see on selle pärast, et muusika on praktilise ellujäämise jaoks kasutu, kuid ta kahtlustab, et tegelikult ei laula ta selle pärast, et muusika meenutab talle liiga palju oma isa). Katniss on osav puude otsas ronija. See tuleb talle kasuks nii jahipidamisel kui ka mängudel. Tal on tavaliselt väga loogiline mõtlemine, välja arvatud juhtudel, kui tema emotsioonid teda segavad. Peeta mainib, et Katniss suudab endast loodud kuvandiga ennast ümbritsevaid inimesi mõjutada ja ta imetleb Katnissi selle pärast.

Välimus[muuda | muuda lähteteksti]

Katnissil on romaanis sirged mustad juuksed, oliivikarva nahk ja hallid silmad. See on tüüpilise Seami elaniku välimus (Seamiks kutsutakse 12. ringkonna vaeseimat piirkonda). Katniss kannab tavaliselt oma juukseid pikas selja peale langevas patsis. Katniss on kõhn ja mitte väga pikk, kuid on oma suuruse kohta on ta tugev. Seda selle pärast, et ta on palju mööda 12. ringkonnast väljaspool asuvaid metsi ringi liikunud, et oma perekonda toita. Katniss on 74. Näljamängude ajal kuueteistkümneaastane ja Quarter Quell'i ja mässu ajal seitseteist aastat vana. Katniss kannab Näljamängude ajal õnnetoova talismanina pilapasknääri kujulist prossi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Marglios, Rick (1. august 2010). "The Last Battle: WIth 'Mockingjay' on its way, Suzanne Collins weighs down on Katniss and the Capitol". School Library Journal. Vaadatud 30. augustil 2010.
  2. Hopkinson, Deborah. "Suzanne Collins Interview-Catching Fire". BookPage. Originaali arhiivikoopia seisuga 17. juuli 2012. Vaadatud 30. juunil 2010.