Mustand:Lehepuhur

Allikas: Vikipeedia
Lehepuhur

Lehepuhur on aiatööriist langenud lehtede, rohu ja prahi koristamiseks. Lehepuhur tekitab tugeva õhuvoolu, mis puhub prahi soovitud suunas. Mõned mudelid võimaldavad lisaks puhumisele kasutada imemisfunktsiooni, tõmmates prahi kotti.[1] Lehepuhureid on elektri- või bensiinimootoriga. Bensiinimootorid olid esialgselt kahetaktilised, hiljem neljataktilised, et vähendada õhusaastet.[2] Elektrimootoriga puhurid jaotatakse kaheks juhtmega või akutoitega. Lehepuhurid on käeshoitavad või seljakotina kinnitatavad, mis on ergonoomilisem pikemaajaliseks kasutamiseks. 1970. aastal valmistas Kyoritsu Noki esimese bensiinimootoriga seljas kantava lehepuhuri ja 1977. aastal esimese käeshoitava lehepuhuri.[3] Lehepuhurite kasutamisel on negatiivseid külgi, kuna nendega kaasnevad õhu- ja mürasaaste ning ökoloogilise elupaiga häiringud.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ronix (31. oktoober 2020). "History Of Power Tools Series | History of Blowers". Ronix Mag (inglise). Vaadatud 26. märtsil 2024.
  2. Ortiz, Pete (28. oktoober 2022). "Who Invented the Leaf Blower, & When? (History)". House Grail (Ameerika inglise). Vaadatud 26. märtsil 2024.
  3. "History of the Leaf Blower". Battery Powered Leaf Blowers (Ameerika inglise). Vaadatud 26. märtsil 2024.
  4. "Tee lehtedele tuul alla ehk soovitusi lehepuhuri valimisel". Aiatehnika müük. Metsatehnika müük. Elektrirollerid. 6. september 2019. Vaadatud 26. märtsil 2024.