Muḩammad Ishtayyah

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Muḩammad Ishtayya)
Muḩammad Ishtayyah (2022)

Muḩammad Ishtayya (araabia keeles محمد اشتية; sündinud 17. jaanuaril 1958 Nabluses) on majandusteadlane ning Palestiina poliitik ja riigitegelane, ta on erakonna Fataḩ liige. Ta oli 10. märtsist 2019 kuni 26. veebruarini 2024 Palestiina peaminister.

Aastatel 1976–1981 õppis ta Birzeiti Ülikoolis ärijuhtimist ja majandust. Ta sai aastal 1989 Sussexi Ülikoolist majandusdoktori kraadi. Aastast 2009 on ta töötanud Palestiina majandusarengu ja ülesehitusnõukogu ministrina.

Ta on arvukate publikatsioonide autor majanduse, politoloogia ja ajaloo vallas. Aktiivne läbirääkija Iisraeli-Palestiina konfliktis. Birzeiti Ülikooli õppejõud. Ta oli avalike tööde ja ehitusminister, siseminister (aastatel 2019-2022).

13. aprillil 2019 vannutati Shtayyeh ja tema kabinet ametisse. Uus valitsus koosneb peamiselt Mahmoud Abbasi Fatahi liikmetest. Teised parteid, nagu Palestiina Vabastamise Rahvarinne, on keeldunud valitsuses osalemast, kuna soovivad, et valitsus ühineks radikaalse islamistliku rühmitusega Hamas.

Teda peetakse konfliktis Iisraeliga kahe riigi lahenduse toetajaks.

Kui 55-liikmelise Aafrika Liidu riigipead kogunesid veebruaris 2022 kahepäevasele tippkohtumisele, kutsus Shtayyeh Aafrika Liitu üles tühistama Iisraeli vaatlejastaatust.

26. veebruaril 2024, keset käimasolevat sõda Iisraeli ja Hamasi vahel ning selle levikut Läänekaldale, teatas Shtayyeh, et astub tagasi, viidates rahulolematusega piirkonnas valitseva olukorraga ning vajadusele "uue valitsus- ja poliitilise lepingud.", samuti Palestiina omavalitsuse kontrolli täielik laiendamine Palestiina territooriumide üle.