Mooni tänav

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mooni tänav (Tallinn))
See artikkel See artikkel räägib Tallinna tänavast. Samanimeliste tänavate kohta vaata artiklit Mooni tänav (täpsustus).

Kaart
Kaart
Mooni tänav

Mooni tänav on tänav Tallinnas Kristiine linnaosas Lilleküla asumis Mooni ja Lille allasumites.[1] Mooni tänav algab Paldiski maanteelt ja lõpeb Muti tänaval. Mooni tänav ristub järgmiste tänavatega: Kasvu tänav, Kullerkupu tänav, Endla tänav, Koskla tänav, Meleka tänav, Mehaanika tänav, Tihase tänav, Välja tänav, Tedre tänav, Kuldnoka tänav, Räägu tänav, Linnu tee.

Mooni tänav on ligikaudu 2230 meetri pikkune. Oma põhiosas (alates Endla tänavast) on Mooni tänav paralleelne Sõpruse puiestee ja Mustamäe teega.

Tänava nimed ja ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mooni tänav kujunes mitmes etapis ning tänavaosad kandsid varem erinevaid nimesid. 27. augustil 1930. aastal anti praeguse Mooni tänava Paldiski maantee ja Endla tänava vahelisele lõigule Astri tänava nimi ning Mehaanika ja Räägu tänava vahelisele lõigule Juure tänava nimi. 15. mail 1935 nimetati neid kahte lõiku ühendav tee Mooni tänavaks. 24. mail 1939 liideti Astri ja Juure tänav Mooni tänavaga.[2] Tänava pikendamisel liideti Mooni tänavaga 27. oktoobril 1939 osa Sääse tänavast.[3]

4. juunil 2008 eraldati Mooni tänavast Mustamäe linnaosa Sääse asumisse jäänud osa ja moodustati sellest Kiili tänav.[4]

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.eki.ee/knab/tallinn1.htm
  2. Robert Nerman. Lilleküla ajalugu 1940. aastani. Tallinn, 2011, lk. 220
  3. Aleksander Kivi. Tallinna tänavad. Tallinn, 1972, lk. 78
  4. Robert Nerman, Leho Lõhmus. Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed. Tallinn, 2013, lk. 273