Montería

Allikas: Vikipeedia
Montería
Lipp
Vapp
Montería lipp
Montería vapp

Pindala 3137 km²
Elanikke 490 935 (2018)

Koordinaadid 8° 46′ N, 75° 53′ W
Montería (Colombia)
Montería

Montería on omavalitsusüksus ja linn Colombia põhjaosas, Córdoba departemangu pealinn. Linn asub 50 km Kariibi merest Sinú jõe ääres. Linn ja piirkond on tuntud oma eristuva kultuuripärandi poolest, mis hõlmab peamiselt Hispaania koloniaaljärglaste, Zenú rahvaste, krüptojuutide ja viimasel ajal Lähis-Ida immigrantide segu. Linn on Sombrero ja Porro folkloorimuusika sünnikodu. Linnal on sisemeresadam, mis on Sinú jõe kaudu ühendatud Kariibi merega.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkonda, kus praegu asub Córdoba departemang, asustasid esmalt Zenú indiaanlased, kes elasid kolme jõe kallaste lähedal: Sinú, San Jorge ja Nechí. Montería asutas 1. mail 1777 [1] Cartagena provintsi kuberner ohvitser Juan de Torrezar Díaz Pimienta ja Antonio de la Torre y Miranda. Linn, mille elanikud olid nimetanud Monteriaks ja mis asus Sinú jõe idaküljel, nimetati seejärel ümber "San Jerónimo de Buenavista" ja viidi jõe lääneküljele.

Antonio de la Torre y Miranda valis linnale nimeks San Jerónimo de Buenavista, et austada Püha Jerome'i, kuid inimesed nimetasid seda Monteríaks. 1803. aastal põletas linna põliselanike rühm, nii et elanikud otsustasid kolida tagasi Sinú idakaldale, kus linn asub praegugi. Viimastel aastatel on Monteria lääneosas elanike arv kasvanud. 1923. aastal sai sellest Bolívari departemangu omavalitsus ja 1952. aastal määrati see uue Córdoba departemangu pealinnaks.

Ligikaudu 400 000 elanikuga linna peetakse Colombia kümne kõige olulisema linna hulka ja seda tuntakse kohalikult La Perla del Sinú (Sinú jõe pärli) nime all.

Geograafia ja kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Sinú jõe org

Sinú orus asuvat linna jagab kaheks Sinú jõgi. Linna ilm on peamiselt soe ja parasniiske, aasta keskmine temperatuur on 27 °C. Piirkond kannatab tihti üleujutuste all.

Demograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkond on asustatud mitmekesise rahvastikuga, sealhulgas hispaanlaste/baskide, araablaste, prantslaste, itaallaste ja sinu-indiaanlaste järeltulijatega. 2018. aasta hinnangute kohaselt oli Monteria rahvaarv 490 935 ja rahvastikutihedus 160 inimest ruutkilomeetri kohta.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Castro, Jaime. Historia extensa de Montería.