Moli vald

Allikas: Vikipeedia
Moli vald


Pindala 115 km² (2019)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 37 022 (1.01.2020)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 51° 11′ N, 5° 7′ E
Moli vald (Belgia)
Moli vald

Mol on vald Belgias Antwerpeni provintsi kirdeosas Turnhouti ringkonnas.

Valla pindala on 114,26 km², elanike arv 33 054 (1. jaanuar 2007).

Moli linnaosi nimetatakse "küladeks" (gehuchten): need on kesklinn (Centrum), Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Postel, Rauw, Sluis ja Wezel.

Postel piirneb põhjas Hollandi küla Reuseliga; Rauw piirneb idas Limburgi provintsi linna Lommeliga. Teised naabervallad on Geeli vald, Meerhouti vald, Baleni vald, Arendonki vald, Retie vald ja Desseli vald. Mol on Baleni, Meerhouti ja Desseli vallale kultuuri-, tuletõrje-, tervishoiu- ja hariduskeskus.

Mol on kuurortlinn metsade vahel paiknevate järvedega. Zilvermeeri järve ääres on valge liivarand.

Kohalikul toorainel põhinev tööstusliku ränidioksiidi valmistaja Sibelco on omal alal maailma juhtiv ettevõte. Gompelis on klaasivabrik.

Molis on ka Belgia tuumauurimiskeskus SCK•CEN ja Flaami tehnikauurimisinstituut VITO.

Endises Sluisi pastoraadis on Jakob Smitsi muuseum, kus on eksponeeritud Jakob Smitsi jt Moli koolkonna kunstnike tööd. Nad maalisid Moli maastikke, kuhu kuulusid ka tuulikud, millest mõned on säilinud.

Moli kirdenurgas Hollandi piiri lähedal Posteli külas on 900 aasta vanune Posteli klooster, kus pruulitakse õlut ja valmistatakse juustu.

Peter Helseni ja tema kaastööliste rajatud 15 kabeliga ristitee Ezaarti külas on kaitsealune mälestis.

Kesklinnas on massiivne Peetruse ja Pauluse kirik 15. sajandist ning selle ees raekoda 18. kuni 19. sajandist. Muid ajaloolisi hooneid on kesklinnas vaid üksikuid.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]