Mitmeplatvormsus

Allikas: Vikipeedia

Termin mitmeplatvormne (multi-platform) märgib tarkvara või funktsionaalsuse sõltumatust riist- ja tarkvaraplatvormist[1]. Mitmeplatvormseks nimetatakse meetodit, funktsionaalsust või tarkvara, mille tarkvara disain arvestab riist ja tarkvara ökosüsteemide vaheliste erinevustega, mistõttu seda tarkvara saab kasutada erinevatel arvutiplatvormidel. Keerukuse põhjuseks on asjaolu, et arvutite riist- ja tarkvaraplatvormid erinevad omavahel oluliselt - näiteks protsessorite käsustike, programmeerimisliideste (nn API) kirjelduste, operatsioonisüsteemi või saadaolevate programmeerimiskeelte poolest[2].

Mitmeplatvormsust saab saavutada järgmistel viisidel[1][3]:

  • mitme (täielikult või osaliselt) paralleelse tarkvarakoodi arendamisega
  • kirjutada keeltes, millel juba on mitme platvormi (riistvara või OS) tugi
  • kirjutada nn interpreteeritavas baitkoodis (ntx keeles Java), eeldab vastava virtuaalmasina olemasolu sihtsüsteemis
  • kasutada keskkonnatoena veebisirvikut

Mitmeplatvormsus on eriti oluline mobiiliajastul, kui küsimus sellest, kas konkureerivaid platvorme toetada, pigem enam ei tõusetugi, vaid on juba disainiülesandeks[3][4] ning lahendada tuleb vaid toe otstarbekaim viis (native, cross-platform, hübriid).

Mitmeplatvormsuse mõiste kuulub informaatika ja arvutitehnika valdkonda.

AKIT esitab termini : cross-platform[5] - platvormist sõltumatu (meetod või tarkvara). Platvormide sisemine semantika võib siiski erineda nii oluliselt, et teatud funktsionaalsusi on kõigil arvutustehnika platvormidel väga raske saavutada. Mõnikord on probleemiks hoopis tavad või juriidika[6].

Näited[muuda | muuda lähteteksti]

  • Eesti ID-kaardi tarkvara on loodud töötamaks kolmel eri platvormil[7]: Linux, Apple Macintosh, Microsoft Windows.
  • Arvutimäng GTA on saadaval viiele eri platvormile: XBox 360, XBox One, PS3, PS4, WindowsPC, kuid eri platvormide mängurid omavahel ei kohtu[8] sest eri platvorme teenindavatel serveritel puudub koostalitlusvõime[9]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "What is the difference between cross platform, multi platform and platform independent?". Quora.
  2. Carliss Y. Baldwin, C. Jason Woodard. "The Architecture of Platforms: A Unified View" (PDF). Harvard Business School.
  3. 3,0 3,1 "Cross-Platform vs. Native App App Development: Pros and Cons". BussinessOfApps. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. märts 2018.
  4. Luis Corral, Andrea Janes, Tadas Remencius. "Potential advantages and disadvantages of multiplatform development frameworks – A vision on mobile environments" (PDF). Elsevier.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)[alaline kõdulink]
  5. AS Cybernetica. "cross-platvorm - platvormist sõltumatu". AKIT.
  6. Jack Wallen. "5 fundamental differences between Windows 10 and Linux". TechRepublic.
  7. Anto Veldre. "ID-kaardi tarkvara paigaldamisest". RIA blogi.
  8. "Is GTA Online cross-platform?". Stack Exchange.
  9. AS Cybernetica. "interoperability - koostalitlusvõime". AKIT.