Mikiel Anton Vassalli

Allikas: Vikipeedia

Mikiel Anton Vassalli (5. märts 1764 Żebbuġis Maltal12. jaanuar 1829) oli Malta rahvusliku ärkamise suurkuju, kirjanik ja lingvist, kes avaldas tähtsaid maltakeelseid raamatuid, sealhulgas malta-itaalia sõnaraamatu, malta keele grammatika, maltakeelsed evangeeliumid ning elu lõpul ka raamatu Malta vanasõnadest.

Tema raamatutel oli suur ühiskondlik ja poliitiline tähendus. Selle ajani oli kogu kultuuriline ja intellektuaalne tegevus Maltal toimunud võõrkeeltes. Nii polnud Vassalli eesmärk mitte üksnes uurida malta keelt, vaid aidata kaasa Malta rahva arengule ja haridusele, mida ta pidas võimalikuks vaid emakeeles. Poliitiliste veendumuste tõttu pagendati ta Maltalt korduvalt, kuna Vassalli rahvuslik tegevus oli vastuolus nii Malta ordu kui ka 1800. aastast Maltat valitsenud Briti võimuga.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mikiel Anton Vassalli sündis talupoja perekonnas ning jäi kaheaastaselt isata. 1785. aastal hakkas ta 21-aastaselt õppima ida keeli Roomas La Sapienza ülikoolis.

Hiljem sai temast Malta Ülikooli esimene malta keele professor. Olles teist korda pagenduses Prantsusmaal, abiellus ta 1813 Catherine Formosa de Freamaux'ga.

Vassalli suri 1829. Kuna katoliku kirik keeldus teda matmast, maeti Vassalli protestandi kalmistule, mida kasutasid peamiselt britid.