MicroLED-ekraan

Allikas: Vikipeedia
Punaste, roheliste ja siniste valgusdioodide maatriks

MicroLED on ekraanitehnoloogia, mille pildielememendid (pikslid) koosnevad üliväikestest (mikromeetri suurusjärgus) valgusdioodidest (LED on lühend inglise keele sõnadest Light Emitting Diode). Erinevalt orgaanilistest valgusdioodidest (OLED) koosnevad mikrodioodid anorgaanilisest materjalist (indiumgalliumnitriidist). Nende tehnoloogia töötati välja Texas Tech Universitys 2000. aastal.[1]

MicroLED-ekraanid (kuvapaneelid, kuvarid) on mõeldud asendama eelkõige OLED-ekraane.

LED-kuvapaneelid on seni olnud kasutusel peamiselt suurte infotabloodena avaliku teavituse ja reklaami otstarbel. Neis on pildipunktide alampiksliteks tavalised valgusdioodid.

MicroLED-ekraane on võimalik valmistada suure eraldusvõimega (kuni 16K) paljudes suurustes, näiteks nii nutikelladele kui ka mitmemeetrise diagonaaliga teleriekraanidena (sel juhul on võimalik koostada terviklik ekraan vajalikust arvust moodulist).

MicroLED-tehnoloogia peamised väljatöötajad on Samsung, LG ja Sony (CrystalLED).

MicroLED-ekraanide võrdlus LCD- ja OLED-ekraanidega[muuda | muuda lähteteksti]

MicroLED-pikslid koosnevad poojuhi mikroskoopilistest elementidest, mis paiknevad suhteliselt suurepinnalisel sügavmustal substraadil. Kuna valgusdiood on ise kiirguse allikas (nagu ka OLED), siis erinevalt LCD-pikslitest ei vaja nad tagantvalgustust, värvifiltreid ega polarisaatoreid. Seetõttu on niisugustel ekraanidel olulisi eeliseid seniste ekraanitehnoloogiatega võrreldes:

  • suur valgusviljakus (suur elektrilis-optiline kasutegur);
  • väga suur heledus (kuni 5000 cd/m2 ehk nitti), perfektne must ja seetõttu suur kontrastsus (kuni 106:1);
  • avar värviruum ja vastavalt loomulikud värvid;
  • lühike reageerimisaeg (nanosekundites);
  • orgaaniliste (polümeersete) valgusdioodidega (OLED) võrreldes pikem eluiga ja seejuures püsiv heledus, samuti puudub oht, et kestvalt paigalseisev kujutisosa ekraanile n-ö sisse põleb.

Nende suurepäraste näitajate juures on saritootmisele takistuseks esialgu suured tootmiskulud: peamiselt näituseeksponaatidena esitletud suurte (mitme meetri laiuste) 4K ja 8K MicroLED-telerite hind ulatub kümnetesse ja sadadesse tuhandetesse dollaritesse (2019).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. InGaN/GaN quantum well interconnected microdisk light emitting diodes. In: Appl. Phys. Lett. 77, 3236 (2000)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]