Michael Balint

Allikas: Vikipeedia

Michael Balint (ungaripäraselt: Bálint Mihály [ˈbaːlint ˈmihaːj]; sünnipäraselt Mihály Maurice Bergsmann; 3. detsember 1896 Budapest, Ungari – 31. detsember 1970 London, Suurbritannia) oli Ungari päritolu psühhiaater ja psühhoanalüütik, kes on tuntud panuse tõttu meditsiinilise psühhoanalüüsi ja Balinti gruppide arendamisel.

Ta sündis Budapestis ja lõpetas seal ülikooli arstina 1918. aastal. 1939. aastal emigreerus ta Inglismaale ja asus 1944. aastal tööle Londonisse Tavistocki Instituuti.

Teaduslik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Psühhoanalüüsi teoreetikuna kuulub ta nii Budapesti koolkonda (Sándor Ferenczi jt) kui Suurbritannia niinimetatud Sõltumatu rühmituse nime kandvasse koolkonda.

Balinti töö keskendus peamiselt arsti-patsiendi suhetele ja tervishoiutöötajate emotsionaalsele elule. Üks tema olulisemaid ideid oli "patsiendikeskne meditsiiniline psühhoanalüüs", mille kohaselt tervishoiutöötajad peaksid lisaks füsioloogilistele patoloogiatele mõistma ka patsientide emotsionaalseid vajadusi ja kogemusi.

Tuntuks sai ta eelkõige professionaalset arengut toetavate Balinti gruppide kaudu. Balinti grupp on spetsiifiline rühmateraapia vorm, kus tervishoiutöötajad kogunevad, et jagada oma tööga seotud kogemusi, eriti keerukaid juhtumeid ja emotsionaalseid reaktsioone. Grupi eesmärk on aidata tervishoiutöötajatel paremini mõista nende emotsionaalseid reaktsioone ja parandada nende suhteid patsientidega.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema abikaasa oli psühhoanalüütik ja sotsiaaltöötaja Enid Balint (1903 – 1994).

Töid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Balint, M. Individual Differences of Behaviour in Early Infancy. Dissertation for Master of Science in psychology. London, 1945.
  • Balint, M. Primary Love and Psycho-Analytic Technique. 1956.
  • Balint, M.  The doctor, his patient and the illness. London. Pitman Medical. 2nd edition (1964, reprinted 1986) Edinburgh:Churchill Livingstone; 1957.
  • Balint, M., Balint, E. Psychotherapeutic techniques in medicine. London:Tavistock publications; 1961
  • Balint, M., Balint, E., Gosling, R., Hildebrand, P. A study of doctors. London: Tavistock publications; 1966.
  • Balint, M., Joyce, D., Marinker, M., Woodcock, J.  Treatment or diagnosis: a study of repeat prescriptions in general practice. London: Tavistock publications; 1970.