Messina väin

Allikas: Vikipeedia
Messina väin (Itaalia)
Messina väin
Asukoht Itaalias

Messina väin on väin, mis ühendab Türreeni ja Joonia merd ning eraldab Sitsiilia saart Apenniini poolsaarest.

Väina laius on 3500 meetrit ja sügavus 115 meetrit. Väina läänerannal on Messina linn ja idarannal Reggio di Calabria.

Väina veetase kõigub vähe, aga loodete faas tema otstes on vastupidine. Seetõttu on väinas tugevad hoovused ja veekeerised.

Itaalia valitsus on korduvalt kaalunud üle väina silla ehitamist, et nii ühendada Sitsiiliat mandriga. 1981. aastal asutati ka silla ehitamiseks riiklik firma Stretto di Messina S.p.A.

2006. aastal plaaniti ehitada ühekordne rippsild, sildega 3300 meetrit, sillal pidanuks olema neli sõidurada kahe hädaabirajaga (2+1 mõlemas suunas), kaherajaline rööbastee ja kaks rada jalakäijatele. Mandril pidanuks sild ühenduma Salerno-Reggio Calabria kiirteega (A2) ja planeeritud Napoli-Reggio Calabria raudteega ning Sitsiilias Messina-Catania (A18) ja Messina-Palermo (A20) kiirteedega. Kuid 12. oktoobril 2006 võttis Itaalia parlament vastu otsuse sillaehitusest loobuda, kuna sillaehitus olnuks liiga kallis ja äratasuvus oli küsitav, lisaks maavärinaoht ja oht, et sillast võivad kasu lõigata kuritegelikud organisatsioonid nagu Cosa Nostra ja Ndrangheta.

2008. aastal peale peaministriks valimist lubas Silvio Berlusconi sillaehituse taas algatada, kuid veebruaris 2013 katkestas selle peaminister Mario Monti valitsus finantsraskuste tõttu. 16. märtsil 2023 teatas Giorgia Meloni valitsus, et sillaehitus on plaanitud taasalustada.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. ERR (17. jaanuar 2023). "Meloni valitsus tahab ehitada silla üle Messina väina". ERR. Vaadatud 10. aprillil 2023.