Matemaatiline füüsika

Allikas: Vikipeedia

Matemaatiline füüsika (inglise keeles mathematical physics) on füüsikaliste nähtuste matemaatiliste mudelite teooria. Tegemist on rakendusmatemaatika teadusharuga; tõe kriteerium selles on tõestus. Erinevalt puhta matemaatika teadusharudest uuritakse matemaatilises füüsikas füüsikaprobleeme matemaatilisel tasandil ning tulemused esitatakse teoreemide, graafikute, tabelite jms kujul, millele lisatakse nende tulemuste füüsikaline interpretatsioon.

Ajakirja Journal of Mathematical Physics toimetuskolleegium annab matemaatilise füüsikale järgmise määratluse: "matemaatika rakendamine füüsikaprobleemide lahendamiseks ning selliste rakenduste jaoks sobivate matemaatiliste meetodite ja füüsikateooriate väljatöötamine".

Matemaatiline füüsika ja teoreetiline füüsika[muuda | muuda lähteteksti]

Lähedane teadusharu on teoreetiline füüsika, mis arendab uusi matemaatilisi mudeleid nähtustele, mille kohta rahuldavaid mudeleid pole veel välja töötatud ja vahel on nii, et meetodite ja mudelite matemaatilise ranguse nõudeid pole tagatud, samas kui matemaatiline füüsika töötab tavaliselt juba arendatud mudelitega, mis vastavad matemaatilise ranguse nõuetele.

Auhindu[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]