Laevamast

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Mast (laev))
Puksiirlaeva 'Odin signaalmast
Sõjalaeva tornikujulised mastid
Madrused õppepurjelaeva fokkmasti ronimas

Mast ehk laevamast on laevale või muule veesõidukile tugevalt kinnitatud ja märgatavalt ülespoole välja ulatuv vertikaalne detail: latt, post või torn.[1]

Mastidest üldiselt[muuda | muuda lähteteksti]

Mastide külge kinnitatakse laeva navigatsioonituled ja päevamärgid, losspoomid, antennid, prožektorid, vaatlusplatvormid, radarid ja muud vajalikud seadmed.

Purjelaeva mast või mastid on oluline osa taglasest.

Mast asetseb tavaliselt laeva sümmeetriatasandis ja on tavaliselt kas vertikaalne või veidi laeva ahtri poole (tahapoole) kallutatud. Suuremat masti hoiavad külgedelt vandid ja pikisuunas taagid. Mastid võivad olla ka kõrvuti-kahepostilised ülevalt ühendatuna (n-ö vene tähe П kujulised) ehk portaalmastid.

Mastid valmistatakse kas metallist või vanemate laevade puhul puidust, harvem ka kunstmaterjalidest.

Signaalmast[muuda | muuda lähteteksti]

Laevadel, kaatritel ja paatidel reeglina kas roolikambri katusel, selle ees või taga asuvat üksikut masti, kus asuvad navigatsiooniks vajalikud abivahendid ja lipuvallid, nimetatakse signaalmastiks. Masti all silla juures asuvat tekki nimetatakse vastavalt signaaltekiks.

Mast purjelaeval[muuda | muuda lähteteksti]

Laeva mastid. 1 - fokkmast, 2 - grootmast, 3 - besaanmast

Purjelaeva mast on purjelaeva taglase pleestiku kandev osa. Traditsioonilisel purjelaeval koosneb mast alamastist ehk põhimastist ja tengist-pikendusest, raapurjestusega mast ka kahest või enamast tengist. Alamast toetub mastikannaga kilsonile läbides tekki mastiava kaudu. Alamasti ülaosas asuvad marss-saaling ja eisenkopp. Marss-saalingule toetub marssteng ja läbib eisenkoppi.

Suure purjelaeva terastorust masti, millel on alamast ja teng ühest tükist nimetatakse paalmastiks. Eestpoolt toestavad masti taagid, külgedelt vandid ja tengvandid. Pooltagant toestavad masti parduunid.

Masti nimetus tuleneb purjelaeva tüübist ja masti asukohast laeval, mis on neljamastilisel täislaevalalates alates vöörist fokkmast, grootmast, besaanmast, dziggermast. Vastavalt masti nimetusele nimetatakse ka tengid – fokkmarssteng (formarssteng), fokkpraamteng jne.

Purjelaeva mastide nimetused[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]


1. Poom
2. Mast
3. Puri
4. Soodinurk
5. Halsinurk
6.
7. Poomi rautis
8.
9. alaliigi pinguti
10. Soot
11. Känn (ing k. cunningham)
12. Kontrasoot
13. Soodi plokk

Viited[muuda | muuda lähteteksti]