Marsi automaatpüstol

Allikas: Vikipeedia
Mitte segi ajada Bergmann Marsiga.
Marsi automaatpüstol

Tüüp Poolautomaatpüstol
Päritoluriik  Suurbritannia
Tootmise ajalugu
Konstruktor Hugh Gabbet-Fairfax
Konstrueeritud 1900
Tootja Webley & Scott
Tootmises 1900–1907
Toodetud ühikuid u 80
Tehnilised andmed
Kaal 1,36 kg
Pikkus 31,1 cm
Toru pikkus 24,1 cm

Padrun 8.5 mm Mars
9 mm Mars
.45 Mars Long
Tööpõhimõte Tagasilöögi jõul ümberlaadimine, pöörleva lukuga
Laskemoona algkiirus 380–530 m/s

Marsi automaatpüstol (inglise keeles Mars Automatic Pistol; vahel ka Webley-Mars) on Suurbritannia poolautomaatpüstol, mille 1900. aastal konstrueeris inglane Hugh Gabbet-Fairfax. Seda turundas Birminghami ettevõte Mars Automatic Pistol Syndicate Ltd. Algul tootis seda Webley & Scott, hiljem Birminghami ja Londoni väiksemad relvatootjad. Tootmine lõpetati aastal 1907.

Marsi automaatpüstoleid toodeti mitme kaliibriga: 8.5 mm, 9 mm ja .45. Kõik need padrunid olid n-ö pudelikaela sarnased ning sisaldasid rohkesti püssirohtu. Marsi .45 kaliibriga versioon oli oma aja võimsaim käsipüss. Sellel on unikaalne tagasilöögi jõul töötav pöörlev lukk, mis väljastas padrunikestad eespoolt. Sööturmehhanism on samuti ebatavaline, see tõmbab padrunid salvest välja tahapoole ning seejärel tõstab nad padrunipessa.

War Office lükkas tagasi ettepaneku võtta Marsi automaatpüstol Webley revolveri asendajaks Briti armees, kuna sellel oli liiga tugev tagasilöök, tulistamisel liiga ere leek ning liiga keeruline ehitus. Armeekapten, kes oli Mereväe laskekoolis Marsi katsetamise läbiviija märkis: "Mitte keegi, kes seda püstolit lasknud on, ei taha seda uuesti teha." Marsi püstoli laskmist kirjeldati sõnadega "lihtsalt ebameeldiv ja murettekitav".[1] Tänapäeval on sellest saanud kollektsionääride seas väärtuslik relv, kuna see on haruldane ning näide esimestest poolautomaatsetest püstolitest.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Geoffrey Boothroyd, The Handgun, Crown Publishers, 1970, lk 410–412.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Myatt, Frederick (1984). Modern Small Arms. Crescent Books. ISBN 0-517-26288-6.