Suurbritannia maavägi

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Briti armee)
Suurbritannia maavägi
Suurbritannia maaväe logo
Asutatud 1660[1][2]
Riik  Suurbritannia
Kuuluvus Suurbritannia relvajõud
Liik maavägi
Ülesanne maismaasõda
Suurus
Patroon Charles III
Ülemad
Tseremoniaalne ülem Kindral Sir Nicholas Carter
Sümboolika
Lipp

Suurbritannia maavägi (inglise keeles British Army) on Suurbritannia peamine maaväeüksus. Kuni aastani 1964, kui see Suurbritannia kaitseministeeriumiga liideti, haldas maaväge Londonis asunud War Office; pärast seda vastutab toimimise eest kaitseministeerium. Briti maaväge juhib peastaabi ülem.

Briti maavägi on Briti sõjaväe regulaarvägi, 1908. aastal loodi ka reservvägi Territorial Force. Kõik maaväega liitunud vannuvad monarhile kui ülemjuhatajale truudust. 1689. aastal vastu võetud "Bill of Rights" kohustab parlamenti andma püsiva maaväe säilitamisele rahuajal nõusolekut. Suurbritannia parlament hääletab iga viie aasta tagant uuesti relvajõudude seaduse poolt (või vastu).

Oma ajaloo jooksul on Briti maavägi olnud osaline paljudes suurtes konfliktides, näiteks seitsmeaastases sõjas, Napoleoni sõdades, Krimmi sõjas, Esimeses ja Teises maailmasõjas. Arvukatest sõdadest korduvalt võitjana välja tulnud Suurbritannia on osaliselt tänu sõjalisele edule saavutanud maailmas võrdlemisi suure mõjuvõimu. Pärast külma sõja lõppu on Briti maavägi tihti osalenud välisekspeditsioonidel, näiteks ÜRO rahuvalvemissioonidel. Briti maaväel on baase ka mitmes välisriigis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Walton 1894, lk 1–2.
  2. Williams 1994, lk 16.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]