Maleč

Allikas: Vikipeedia
Maleč

valgevene Малеч * / Maleč *transkriptsioon: Maletš
vene Малеч Maletš

Vapp

Elanikke 1754 (2009)[1]

Koordinaadid 52° 29′ N, 24° 42′ E
Maleč (Valgevene)
Maleč

Maleč (valgevene keeles Малеч, poola keeles Malecz transkribeerituna Maletš) on agrolinnake (endine alev) Valgevenes Bresti oblastis Biaroza rajoonis. Asula on Maleči külanõukogu halduskeskus.

Haridust annavad keskkool, muusikakool ja sanatoorne internaatkool. Malečis on raamatukogu ja kultuurimaja. Vaatamisväärsusteks on õigeusu kirik aastast 1873, samuti ka endise mõisa park XIX sajandi lõpust.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Maleči mainitakse esimest korda aastal 1563, mil sinna ehitati õigeusu kirik. Asula allus Poola kuningate ja Leedu suurvürstide Kobryni lauamõisale, hiljem aga hakkas kuuluma Bresti vojevoodkonda ja Bresti maakonda. Aastal 1645 sai Malečist alev. Aastal 1668 võttis alevis omavoliliselt võimu Isabella Chodkiewicz. Kuninga poole pöördunud saadikud, kes taotlesid endiste vabaduste taastamist, lasi ta kinni võtta ja käskis nad hukata. Ainult kuninglik sekkumine päästis saadikute elu.

Poola jagamisel läks Maleč aastal 1795 Venemaa koosseisu. Pärast Esimest maailmasõda kuulus Maleč Poola koosseisu. 1939. aastast kuulus asula Nõukogude Liitu, ühtlasi kaotas see ka alevi staatuse.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 26. juuni 2015. Vaadatud 25. juunil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]