Tactical High Energy Laser

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt MTHEL)
THEL

Tactical High Energy Laser (THEL; tähendus 'suure energiaga taktikaline laser') on sõjaliseks kasutamiseks välja töötatud laser, mida on nimetatud ka Nautiluse lasersüsteemiks. Teisaldatav versioon sellest on mobiilne suure energiaga taktikaline laser (inglise keeles Mobile Tactical High Energy Laser, lühend MTHEL).

1996. aastal sõlmisid Ameerika Ühendriigid ja Iisrael koostöölepingu, millega plaaniti koostöös ehitada esimene THEL, nimega Demonstrator, mis kasutaks deuteeriumfluoriidil põhinevat keemilise laseri tehnoloogiat. 2000. ja 2001. aastal lasi THEL alla 28 Katjuša raketti ja 5 suurtükimürsku. 4. novembril 2002 lasi THEL alla läheneva suurtükimürsu. Relva prototüüp oli ligikaudu kuue linnaliinibussi suurune, ning koosnes moodulitest, mis sisaldasid juhtimiskeskust, radarit ja teleskoope sihtmärkide jälgimiseks, keemilist laserit ennast, kütuse- ja reagendimahuteid ning pöörlevat peeglit laserkiire peegeldamiseks kiiresti lendavate sihtmärkide suunas.[1]

12. juulil 2006 kuulutas Northrop Grumman välja THEL-i tehnoloogiat kasutava laserkaitsesüsteemi Skyguard Laser Defense System. Tänu mitmetele tehnoloogilistele täiustustele peaks see olema veel võimsam, kui eelkäija. Skyguard peaks suutma kaitsta kümne kilomeetrise läbimõõduga ala.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

18. juulil 1996 sõlmisid Ameerika Ühendriigid ja Iisrael lepingu, et ühiselt ehitada suure energiaga taktikalise laser (THEL), mille nimeks sai "Advanced Concept Technology Demonstrator" (keeruka uudistehnoloogia demonstreerija) ja mis kasutab deuteeriumfluoriidil põhinevat keemilise laseri tehnoloogiat. Nelja 30. septembril 1996 projekti kaasatud töövõtja seast sai peatöövõtjaks Northrop Grumman (endine TRW). Suure energiaga taktikaline laseri prototüüp tegi esimese proovilasu 1998. majandusaastal ja esimest kasutusvalmis mudelit kavandati 1999. majandusaastaks. Kuid see lükkus märkimisväärselt edasi, kuna projekt keskendus statsionaarselt disainilt ümber teisaldatavale, mida kutsuti mobiilseks suure energiaga taktikaliseks laseriks (MTHEL). Algne statsionaarne disain oli vaba kaalu-, suuruse- ja võimsuspiirangutest, kuid ei ühildunud moodsa võitluse muutliku, mobiilse olemusega. Mobiilse suure energiaga taktikalise laseri loomise esialgne eesmärk oli saavutada teisaldatav versioon, mis oleks kolme suure poolhaagise mõõtu. Ideaalis vähendatakse seda edaspidi ühe poolhaagise suuruseks. Siiski on see esialgseid jõudlusparameetreid säilitades keeruline. Lisaks kõigele vähendas Iisraeli valitsus, kes oli projekti märkimisväärselt rahastanud, 2004. aastal oma rahalist toetust, lükates esimese kasutusvalmis mudeli valmimise tähtaja edasi vähemalt 2010. aastani.

2000. ja 2001. aastal lasti suure energiaga taktikalise laseriga alla 28 Katjuša raketti ja 5 suurtükimürsku.

4. novembril 2002 laskis suure energiaga taktikalise laser alla tema suunas lendava suurtükimürsu. Mobiilne versioon läbis edukalt testimise. 24. augustil 2004 läbi viidud katse ajal õnnestus selle süsteemiga alla lasta mitu miinipilduja miini. See katse toimus ehtsa laskemoona kasutamisega. Suure energiaga taktikalise laseri prototüüp sekkus ja hävitas sihtmärgid. Testiti nii miinipilduja üksiklaske kui ka mitme üheaegse lasu tõrjumist. Mitmed sõjanduseksperdid, näiteks endine relvade arendamise ja tehnoloogiatööstuse administratsiooni juht Aluf Yitzhak Ben Yisrael, pidasid suure energiaga taktikalist laserit edukaks ja nõudsid selle kasutuselevõttu. Kuid 2005. aastal otsustasid Ameerika Ühendriigid ja Iisrael lõpetada suure energiaga taktikalise laseri arendamise, pärast seda, kui projekti eelarve oli ületanud 300 miljoni dollari piiri. See otsus tulenes "selle kohmakusest, suurtest kuludest ja eeldatavatest kehvadest tulemustest lahinguväljal." 2006. aasta Liibanoni sõja ajal kordas Ben Yisrael, kes oli toona Iisraeli kosmoseagentuuri esimees, oma üleskutsed suure energiaga taktikalise laseri kasutuselevõtuks kõrge lennutrajektooriga laengute vastu.

2007. aastal nõudis Ehud Barak Qassami rünnakute vastu võitlemiseks projekti Skyguard (suure energiaga taktikalise laseri järgmise etapp) elluviimist.[2]

Kokku hävitas suure energiaga taktikalise laser projekti kestel 28 Katjuša raketti, sealhulgas ka üheaegselt välja lastud raketid ja üllatusrünnak, 5 suurtükimürsku, 3 suure kaliibriga raketti, 10 miinipildujamiini, sealhulgas ka kolm üheaegselt lastut, 7 keskmist, 2 rasket ja 1 kergrakett.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]