Luxeuil-les-Bains

Allikas: Vikipeedia
Luxeuil-les-Bains
Püha Peetruse basiilika, endine kloostrikirik
Vapp
Luxeuil-les-Bainsi vapp

Pindala 21.81 km2 km²
Elanikke 6644[1]

Koordinaadid 47° 49′ N, 6° 23′ E
Luxeuil-les-Bains (Prantsusmaa)
Luxeuil-les-Bains

Luxeuil-les-Bains (Rooma asula Luxovium) on linn Prantsusmaal Haute-Saône'i departemangus. Asub u 300 m kõrgusel Vogeeside edelanõlvadel Franche-Comté'i piirkonnas, Vesoulist u 35 km kirdes, Épinalist 50 km lõunas ja Belfortist 50 km loodes.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Iirimaa päritolu misjonär Columbanus asutas 6. sajandi lõpul rooma asula varemetele Luxeuil' kloostri, mis oli 7. sajandil Merovingide riigis oluline hariduskeskus ja mis tegutses Prantsuse revolutsioonini. Kloostrist on säilinud 15. sajandil ehitatud ristikäik ja 17. ja 18. sajandi ehitiste osi. Luxeuil oli üks asulaist, mis 870. aastal Meersseni lepinguga läksid Ludwig Sakslase valitsuse alla.

Vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Kunagine kloostrikirik Püha Peetruse basiilika (alates 1840. aastast kihelkonnakirik) ehitati 13. ja 14. sajandil. Kolmest tornist on säilinud üks, 1527. aastal ümber ehitatud. Kirikus on 17. sajandi barokne oreliprospekt, Pariisi Jumalaema kirikust toodud 1806. aastal tehtud kantsel, 16. sajandist kooritoolistik ja üks lamava Kristuse kiviskulptuur, Columbanuse relikviaar uusgooti stiilis.

Enamale kui tosinale soojaveeallikale (43–63 °C), mida kasutati supluseks juba roomlaste ajal, ehitati 18. sajandil Prantsusmaa vanim spaa. Nüüd moodsa sisseseadega ehitis asub pargis linna põhjaosas.

Linnas asub hulk ehitismälestistena kaitse alla võetud hiliskeskaegseid ja varauusaegseid maju. Linnas on elanud kardinal Jean Jouffroy, Madame de Sévigné, Augustin Thierry, Alphonse de Lamartine ja André Theuriet.

Kohalik muuseum asub 15. sajandi majas nimega Tour des Échevins.

Luxeuil's tegutseb Conservatoire de la dentelle, kus uuritakse ja säilitatakse linnale jõukuse toonud pitsikudumise traditsiooni ja tehnoloogiaid[2].[3]

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]