Luis Guillermo Solís

Allikas: Vikipeedia
Luis Guillermo Solís Rivera
Luis Guillermo Solís Rivera
Luis Guillermo Solís (2014).
Costa Rica president
Ametiaeg
8. mai 2014 – 8. mai 2018
Eelnev Laura Chinchilla
Järgnev Carlos Alvarado Quesada
Isikuandmed
Sündinud 25. aprill 1958
San José, Costa Rica
Erakond Partido Acción Ciudadana

Luis Guillermo Solís Rivera (sündinud 25. aprillil 1958 San Josés) on Costa Rica sotsiaalteadlane ja poliitik, kes oli 8. maist 2014 kuni 8. maini 2018 Costa Rica president.

Solíse vanemad olit pärit Turrialba linnast, kuid ta ise sündis ja kasvas üles pealinnas San Josés. Kõrghariduse omandas ta ajaloo alal Costa Rica Ülikoolis, mille lõpetas 1979. aastal. Magistrikraadi kaitses ta hiljem Ladina-Ameerika uuringute alal Tulane'i Ülikoolis New Orleansis.

Solísel on selja taga pikk akadeemiline ja poliitiline karjäär. Ta on töötanud ülikooli õppejõuna, konsultandi ja teadustöötajana, eksperdina Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni süsteemis ning mitmetel ametikohtadel Rahvusliku Vabastamise Parteis.

Aastatel 19772005 oli ta Rahvusliku Vabastamise Partei liige, kuid lahkus sealt protestiks parteijuhtide autokraatliku stiili ja partei sisevalimistel toime pandud rikkumiste vastu. 2009. aastal astus ta Kodanike Aktsiooni Parteisse. Novembris 2012 teatas ta kavatsusest kandideerida Kodanike Aktsiooni Partei presidendikandidaadiks, mis realiseerus, kui ta võitis napilt partei sisevalimised.

Solís on vasakpoolne poliitik, kes on kritiseerinud teravalt majandusliberalismi, nõudnud suurema tähelepanu pööramist keskkonnaküsimustele ja soolisele ebavõrdsusele. Tema valimisprogrammi keskmes olid kolm teemat: võitlus korruptsiooni vastu, majandusliku ebavõrdsuse vähendamine ja samas ka majanduskasvu suurendamine.

2. veebruaril 2014 toimunud presidendivalimiste esimeses voorus kogus ta 30,95% valijate toetuse ja pääses edasi valimiste teise vooru. Märtsis 2014 loobus tema vastaskandidaat Johnny Araya kandideerimast, kuid kuna seaduse järgi ei olnud võimalik valimiste teist vooru ära jätta, osales Solís 6. aprillil 2014 toimunud presidendivalimiste teises voorus ainsa kandidaadina ja kogus enam kui 77% valijate toetuse.

8. mail 2014 vannutati ta Costa Rica presidendiks.

Eelnev
Laura Chinchilla
Costa Rica president
20142018
Järgnev
Carlos Alvarado Quesada