Lui

Allikas: Vikipeedia

Lui on Prantsusmaa meesteajakiri.

Ajakirja esimene number ilmus 1. novembril 1963. Selle asutasid Daniel Filipacchi ja Frank Ténot. 1980ndate alguseni oli see artikleid ja ilusate, sageli kuulsate alasti naiste pilte avaldav ajakiri väga populaarne, seejärel huvi ajakirja vastu langes, kuni selle ilmumine 1994. aastal katkes. Ajakiri läks Daniel Filipacchilt Michel Birnbaumi ajakirjandusgrupi omandusse. Aastatel 1995–1997 anti seda jälle välja. Aastatel 2001–2007 ilmus Lui pornoajakirjana. Alates 2013. aastast kuulub Lui Jean-Yves Le Furile, selle toimetuse juht on Frédéric Beigbeder ja peatoimetaja Yseult Williams.

Ajakiri ilmub kord kuus Pariisis. Üksiknumbri hind on 2,90 eurot. Juunis 2015 oli selle tiraaž 72 691.

Filipacci ajakiri (1963–1994)[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene seeria (1963–1987)[muuda | muuda lähteteksti]

Daniel Filipacci eesmärk oli luua Playboy kvaliteetne prantsuspärane vaste. Kuni 1980ndate alguseni oli ajakiri väga menukas. Ajakirja modellideks olid arvukad prantsuse tähekesed, kuid ka mõned esmaklassilised näitlejad, nagu Brigitte Bardot, Jane Birkin ja Marlène Jobert. Esimene kaanetüdruk oli Valérie Lagrange. Neid pildistas Francis Giacobetti. Ajakiri lipukiri oli "Lui, le magazine de l'homme moderne" (Lui, ajakiri moodsale mehele). Esimestel aastatel oli alasti naiste piltide avaldamine keelatud, mistõttu lugejale tuli jätta mulje, et modellid on alasti, tsensuurile aga suuta tõestada, et nad pole alasti.

Ajakirjas ilmus Gérard Lauzier' koomiks "Les Sextraordinaires Aventures de Zizi et Peter Panpan". Ajakirja esimeste kaastööliste seas olid Jean-Louis Bory, René Chateau, Philippe Labro, Francis Dumoulin, Francis Giacobetti, Siné, Michel Mardore, Aslan, Robert Lassalvy ja Gilles Sandier.

Alguses oli ajakirja Lui maskotiks Playboy jänkude eeskujul kassipea. 1970ndate alguses see kadus.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]