Lubča

Allikas: Vikipeedia
Lubča

[ Ljubtša ]
valgevene Любча * / Lubča *transkriptsioon: Ljubtša
vene Любча (Ljubtša)


Elanikke 1157 (2009)[1]

Koordinaadid 53° 45′ N, 26° 3′ E
Lubča (Valgevene)
Lubča

Lubča on alev Valgevenes Hrodna oblastis Navahrudaki rajoonis. Alev on Lubča külanõukogu halduskeskuseks. Asula nimi on poola keeles Lubcz. Alev asub Nemunase jõe kaldal.

Alevis on kool, seal tegutseb ka kaks raamatukogu. Seal asub toiduainete tööstus. Vaatamisväärsusteks on õigeusu ja katoliku kirikud ja sünagoog, erilist esiletõstmist väärib XVI sajandil ehitatud Lubča loss.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Alevit on esimest korda mainitud 1401. aastal. 1499. aastal anti alev Chreptowicsitele. 1517. aastal kuulus Lubča H. Jelmanovičile ja M. Mielaškovičile, siis mainitakse seda paika ka kui alevit, kuigi ametlikult sai asula aleviõigused alles 1590. aastal. Hiljem kuulus järjest Goštautastele, Kiszkadele ja Radziwillidele. Radziwillid rajasid alevisse ka lossi. 1655. aastal rüüstasid alevit kasakad.

Alates kolmandast Poola jagamisest 1795. aastal oli asula Venemaa koosseisus. Pärast esimest maailmasõda kuulus Lubča Poola koosseisu, 1939. aastast Nõukogude Liitu. 1957. aastal sai vahepeal alevi staatuse kaotanud asula taas aleviks.

Tuntud lubčalasi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 2. juuni 2015. Vaadatud 24. juunil 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]