Lučeni-Košice alang

Allikas: Vikipeedia
Lučeni-Košice alang on kaardil tähistatud punasega

Lučeni-Košice alang (slovaki Lučensko-košická zníženina) on alangute vöönd, mis on osa Lääne-Karpaatidest. Seda eristatakse Slovakkia aladel, sellal kui Ungari maastikugeograafias loetakse alangu Ungarisse jäävad alad osaks Põhja-Ungari keskmäestikust.

Alangule on omased mäestikutekke käigus erinevalt vajunud pangased, mille kõrgusevahedest on hilisemad protsessid kujundanud alangute süsteemi, mida eristavad kõrgemad künklikud või kergelt mägised piirkonnad.

Maastikugeograafiliselt eristatakse alangus Košice nõgu, Bodva küngastikku ja Lõuna-Slovaki nõgu.[1] Vanemates geograafilistes teostes eristati Lõuna-Slovaki nõo asemel eraldi Ipeľi nõgu, Lučeni nõgu ja Rimava nõgu.

Teistsuguse lähenemise on esitanud Václav Král. Tema eristab alangus Ipeľi nõgu, mille alla arvab ka Lučeni nõo; Rimava nõgu, mille alla arvab ka Bodva küngastiku läänepoolsed alad, ja Košice nõgu, mille alla arvab ka Bodva küngastiku idapoolsed alad.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska. Bratislava : Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011,
  2. Václav Král. Fyzická geografie Evropy, Academia 1999