Louise Michel

Allikas: Vikipeedia
Louise Michel

Louise Michel (29. mai 183010. jaanuar 1905) oli prantsuse anarhist, kooliõpetaja ja meditsiinitöötaja. Teda tuntakse ka pseudonüümi all Clémence ja hüüdnimega Montmartre'i Punane Neitsi ja Pariisi kommuuni Punane Neitsi (la louve rouge).

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Louise sündis teenijanna Marianne Micheli ja lossiomaniku Etienne Charles Demahis' perekonnas. Louise kasvatasid üles isa vanemad ning ta sai erahariduse. Pärast vanaisa surma 1850. aastal omandas ta õpetajakutse, kuid tema vaenulikkus Napoleon III vastu, ei lasknud tal töötada riiklikus koolis. Temast sai Napoleoni vägivaldne vaenlane ning ta tahtis valitsejat ka tappa.

1866. aastal sai ta töökoha Pariisis Montmartre'i kvartalis ning töö kõrvalt tegeles agaralt heategevusega ja ühines revolutsionääridega.

Ta oli Pariisi kommuuni, mis lühiajaliselt (18. märts 187128. mai 1871) valitses Pariisi, üks eestvedajaid.

1871. aastal mõisteti tema üle kohut, kus ta kaitses Pariisi kommuuni tegevust. Kohtuotsusega määrati ta 20 kuuks vanglasse ning pärast seda deporteeriti Prantsusmaalt Uus Kaledooniasse.

Uus Kaledoonias õpetas ta kohalikele prantsuse keelt. 1880. aastal naasis Pariisi, kuid mõni aeg hiljem sattus jälle vangi. Hiljem emigreerus Londonisse, külastades aeg-ajalt ka Prantsusmaad.