Lilius & Hertzberg

Allikas: Vikipeedia

Lilius & Hertzberg oli 1898. aastal Helsingis asutatud kirjastus ja trükikoda, mille asutajad olid Kasimir Lilius ja Hugo Hertzberg. 1907. aastal lahkus Hertzberg pangaärisse ning 1918. aastal müüs Liliuse perekond ettevõte Holger Schildt'i kirjastusele.[1][2] Lilius ja Hertzbergi trükikojas trükiti muuhulgas ka Eesti Vabariigi esimesed võlakirjad, mis toimisid riigi esimeste maksevahenditena.

Eestis puudusid toona nii oskused, paber kui ka trükitehnika võlakohustuste trükkimiseks, seetõttu pöörduti Soome trükkalite poole. Neist saadi lõpuks kaubale Lilius & Herzbergi trükikojaga, sest omaniku mõlemad pojad olid Soome vabatahtlikena võtnud osa Eesti Vabadussõjast ja üks neist langes Narva rindel. Esimesed võlapaberid jõudsid Eestisse 22. jaanuaril 1919. Kuna rahvas ostis võlakirju väga loiult, tuli need kasutusele võtta rahana. Sama ülesannet täitsid ka Tallinna Arvekoja maksutähed.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Henkilötietoja. Hugo Hertzberg 60-vuotias". Kauppalehti (soome keel). 13.10.1924.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "Holger Schildtin kustannusliike". Tiedonantoja (soome keel). Suomen Graafillisen Teollisuuden Harjoittajain ja Suomen Kirjasitomonomistajain Liitot. 4.10.1918.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)