Lifti püüdursüsteem

Allikas: Vikipeedia
Lifti kiirusepiiraja

Lifti püüdursüsteem on ohutusseade, mis takistab lifti allakukkumist rikke korral. Vastavalt EVS-EN 81-20[1] standardile on püüdursüsteem nõutud kõigil sõiduliftidel, mis sõidavad kiiremini kui 0,15 m/s.

Püüdurid aktiveerib kiirusepiiraja, kui lift liigub liiga kiiresti. Enamik püüdursüsteeme on ehitatud liftišahti ülaosas asuva hõõrdratta ümber. Kiirusepiiraja tross jookseb liftišahti ülaosas üle kiirusepiiraja hõõrdratta ja šahti alaosas üle kiirusepiiraja trossi pinguti plokiratta. Mõlemad trossi otsad on kinnitatud lifti kabiini küljes oleva püüduri hoova külge. Kiirusepiiraja pöörlemiskiirus sõltub lifti kiirusest.

Kui kiirusepiiraja pöörlemiskiirus suureneb, liigutab tsentrifugaaljõud kiirusepiiraja sees olevaid lendraskusi väljapoole, ületades vedrude tõmbejõu. Kui liftikabiin liigub piisavalt kiiresti, on tsentrifugaaljõud piisavalt tugev, et suruda lendraskuste otsad kuni kiirusepiiraja välisservadeni. Selles asendis keereldes haaravad lendraskuste konksuga otsad kinni hammasvööst, mis on kinnitatud hõõrdratast ümbritseva statsionaarse korpuse külge. Kui kiirusepiiraja on rakendunud, siis kiirusepiiraja tross ei saa liikuda.

Kiirusepiiraja trossi otsad on ühendatud püüduri hoova külge, mis on ühendatud liftikabiini külge. Kui kiirusepiiraja tross saab vabalt liikuda, jääb hoob liftikabiini suhtes samasse asendisse. Seda hoiavad paigal pingutusvedrud. Kui kiirusepiiraja hõõrdratas end lukustab, tõmbab kiirusepiiraja tross püüdurmehhanismi hoova üles, ning rakenduvad püüdurid, mille tõttu lift seiskub.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Liftide valmistamise ja paigaldamise ohutuseeskirjad. Inimeste ja kaupade transpordiks mõeldud liftid. Osa 20: Sõidu- ja kaubaliftid". Eesti standardimis- ja akrediteerimiskeskus. Vaadatud 14.05.2022.
  2. "Safety Systems: Safeties". Howstuffworks. Vaadatud 12.05.2022.