Mine sisu juurde

Lalli hiie ohvrimänd

Allikas: Vikipeedia

Lalli hiie ohvrimänd on Tartu maakonnas Kambja vallas Lalli külas asuv mänd, mida on kasutatud ohvripuuna[1]. Puu lähedal asub Lalli hiis. Nii puu kui hiis on arvele võetud arheoloogiamälestisena[2].

Lalli hiiemägi, mille pindala on ligikaudu 30 hektarit, asub kõrvalolevast jõest 45 meetrit kõrgemal. Enamik hiiemäest on praeguseks üles haritud, kuid leidub ka kiviseid, metsaga kaetud kõrgendikke ja lohke. Vanade kaartide järgi on suurem osa hiiemäest olnud põllu all juba 1801. aastast. Hiiemäe kitsal veerul ja üksikutel kivistel saarekestel kasvavad puud, sealhulgas Iisi mänd ja ristipuud. [3]

Iisi mänd on haruldaselt kähar ja kasvab järsul jõekaldal, ümbritsetuna noortest puudest. Puu ümbermõõt on 1,3 meetri kõrguselt mõõdetuna 2,85 meetrit ja kõrgus ligikaudu 12 meetrit. Hiiepuu haruneb 1,8 meetri kõrguselt paarikümneks punakaks püstiseks haruks, moodustades põõsataolise võra. Kuigi puu on täies elujõus, on maapinna lähedal puukoores näha poole meetri pikkune saagimisjälg. Selle jälje tekitas umbes 60 aastat tagasi poiss nimega Juhan Palla, kes koos sõbraga püüdis puud maha saagida.

Lalli hiiemägi on olnud oluline kogukondlik ja püha paik. Pärimuste järgi oli hiiemäel varem hiiemets, millest jäi lõpuks järele kaks vana hiiemändi, mille vahel asus suur ohvrikivi. Vanad eestlased ohverdasid seal. Üks oluline kogukondlik tava kestis Lalli hiies kuni 1950. aastateni – hiiemäe kõrgel turjal süüdati kevadel ja suvel nädalavahetustel ja pühadel lõkked, kõlas pillimäng ja tantsiti.

Lalli hiis on Eesti lõunapoolseim hiis, mille nimes on "hiis" ("iis") on kaartidel järjepidevalt olemas


  1. Lalli hiie ohvrimänd pühapaikade andmekogus (vaadatud 29.04.2015)
  2. Lalli hiie ohvrimänd kultuurimälestiste riiklikus registris (vaadatud 29.04.2015)
  3. "Pühapaikade teejuht : Eesti põlised väekohad | DIGAR".

Välislingid

[muuda | muuda lähteteksti]