Lääne-Virumaa Keskraamatukogu

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lääne-Viru Keskraamatukogu)
Lääne-Virumaa Keskraamatukogu (2021)
Erialakirjanduse osakond (2022)
Lasteosakond (2022)
Lasteosakond (2014)
Lugemissaal (2014)

Lääne-Virumaa Keskraamatukogu on Rakvere linna allasutus, mille põhieesmärk rahvaraamatukoguna on tagada Rakvere linna ja Lääne-Viru maakonna elanikele juurdepääs informatsioonile, teadmistele ja kultuurile ning toetada elukestvat õppimist ja enesetäiendamist.

Lääne-Virumaa Keskraamatukogu täidab täiendavalt raamatukoguteeninduse maakondliku koordineerimise ülesandeid, millest peamisteks on erialane nõustamine, täiendkoolituse korraldamine ja kogude komplekteerimine.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese laenuraamatukogu asutas Rakveres 1882. aastal Juhan Kunder.

Lääne-Virumaa Keskraamatukogu eelkäijaks võib pidada 1912. aastal Rakvere Eesti Hariduse Seltsi juurde rajatud raamatukogu. 1921. aastal moodustati Rakvere Eesti Hariduse Seltsi ja Rakvere Rahvamaja Seltsi ühinemisel Rakvere Rahvamaja ja Hariduse Seltsi raamatukogu. Aastatel 1922–1923 töötas seal hilisem raamatukogu- ja raamatuteadlane Helene Johani. 1925. aastal avati sama raamatukogu baasil Jaan Poska nimeline Rakvere Linna Avalik Raamatukogu. Enne Teist maailmasõda vahetas raamatukogu mitu korda asukohta ja segase sõjaaja tõttu oli ajuti ka suletud. 1944. aastal avati Rakvere Linnaraamatukogu lugejaile taas. Eri nimede all tegutsenud raamatukogu kolis 1952. aastal aadressil Tallinna tänav 47 asunud hoonesse, kuhu jäi 46 aastaks. Alates 1. jaanuarist 1991 kannab raamatukogu Lääne-Virumaa Keskraamatukogu nime.

1951. aastal loodi Rakvere Linnaraamatukogu senise lasteosakonna baasil Iseseisev lasteraamatukogu - Rakvere Rajooni Lasteraamatukogu, mis suleti jälle 1973. aastal ja millest sai siis taas lasteosakond.

1996. aastal sai Lääne-Virumaa Keskraamatukogu esimesed arvutid, algas elektronkataloogi loomine raamatukoguprogrammiga Kirjasto.

1. septembril 1998 kolis Lääne-Virumaa Keskraamatukogu hoonesse Lai tänav 7.

2001. aastal alustati laenutamist elektrooniliselt ning 2003. aastal mindi üle veebipõhisele raamatukogusüsteemile Urram.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]