Kuru (haigus)

Allikas: Vikipeedia
Kuru (haigus)
Valdkond neuropatoloogia
Sümptomid treemorid, naeruhood, vähenenud lihasekontroll, düsartria, düsfaagia

Kuru on väga haruldane, ravimatu ja alati surmaga lõppev neurodegeneratiivne häire, mis oli varem levinud Paapua Uus-Guineas. Nimetus "kuru" tuleneb Kainantu-Goroka keele sõnast kuria või guria (raputama) – värinad on haiguse tavaline sümptom. Sõna kúru tähendab värisemist. Kuru on tuntud ka kui "naeruhaigus"’, mis on tingitud haiguse põhjustatud patoloogilistest naerupahvakutest, mis on ka haiguse üks sümptom.

Nüüdseks on kinnitust saanud fakt, et kuru kandus edasi Paapua Uus-Guinea hõimurahvaste traditsioonilise matusekannibalismi kaudu. Surnud pereliikmeid keedeti ja seejärel söödi, mis nende traditsioonide kohaselt aitas vabastada surnu hinge. Naised ja lapsed tavaliselt sõid surnu aju, mis oli kuru tekke ning levimise eelduseks, seetõttu oli ka haigus levinud rohkem naiste ja laste seas.

Epideemia algas ilmselt sellest, kui ühel külaelanikul arenes välja Creutzfeldti-Jakobi tõbi ja haige suri. Kui teised külaelanikud sõid surnu aju, siis nakatusid ka nemad haigusega ja see levis teistele külaelanikele nakatunud ajude söömisega.[1]

Sümptomaatika[muuda | muuda lähteteksti]

Kuru on närvisüsteemi haigus, mis põhjustab füsioloogilisi ja neuroloogilisi toimeid, mis põhjustavad surma. Seda iseloomustab koordinatsiooni ja lihase liikumise kontrolli kaotamine.

Sümptomid:

  • valu jäsemetes,
  • koordinatsiooni probleemid,
  • neelamisraskus,
  • treemor,
  • lihastõmblus.[2]

Sümptomaatika jaguneb kolmeks etapiks:

  1. esimeses staadiumis võib esineda ebakindlat hoiakut ja kõndimist, vähenenud kontrolli lihaste üle, treemorit, düsartriat;
  2. teises staadiumis ei ole nakatunud inimene võimeline kõndima ilma toeta ja kannatab tugevate värinate käes;
  3. kolmandas staadiumis on sümptomid tugevnenud, mistõttu pole haige enam võimeline ilma toeta istuma. Tekivad ka uued sümptomid nagu düsfaagia või üleüldine neelamisraskus, mis viib alatoitumiseni. Samuti võivad haiged kaotada rääkimisvõime, omada kroonilisi haavandeid.

Nakatunud inimene sureb 11–14 kuu jooksul pärast esimese staadiumi sümptomite teket. Sageli sureb nakatunu kopsupõletikku või infektsiooni.[1]

Põhjustaja[muuda | muuda lähteteksti]

Kuru haigust põhjustab ebanormaalselt muundunud valkude (prioonvalkude) ülekandumine. See kandus inimestele kannibalismi rituaali kaudu, kus söödi ajusid, mis sisaldasid prioone.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "A clinical study of kuru patients with long incubation periods at the end of the epidemic in Papua New Guinea".
  2. "Kuru".
  3. Hoskin, J. O.; Kiloh, L. G.; Cawte, J. E. Epilepsy and Guria: the shaking syndromes of New Guinea".{{raamatuviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)