Kuldsed Liivad

Allikas: Vikipeedia
Vaade rannale ja hotellide kompleksidele

Kuldsed Liivad (bulgaaria keeles Златни пясъци) on mereäärne kuurort Bulgaaria idaranniku põhjaosas Varna linna territooriumil kesklinnast 17 km põhja pool. See on populaarne turismisihtkoht, kus käib palju külastajaid Suurbritanniast, Venemaalt, Skandinaaviast, Prantsusmaalt, Kesk- ja Ida-Euroopast kaasarvatud Eestist, Pärsia lahe äärsetest riikides, Iisraelist ja muudest riikidest.

Piirkonna väljaarenemise ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda mainis piirkonda Plinius Vanem, kes kirjeldas seda ala kui mütoloogiliste kääbuste kodu. Piirkond oli suures osas 1950-ndateni asustamata. Kuurordi arendamine algas 1957. aastal ja umbes kahe aastakümnega muutus koht kaasaegseks kuurordiks, kus on palju hotelle, villasid, korterelamuid, spaakeskusi, restorane, klubisi, kasiinosi, vaatamisväärsusi, kaubanduskeskused, spordirajatisi ning ka jahisadam, ratsutuskool ja Aquapolisi veepark. 1990-ndatel erastati Kuldsed Liivad ja see meelitas investoreid piirkonda investeerima. Läbi 2000-ndate oli investeeringute tõttu piirkonna areng märkimisväärne. Esialgse plaani järgi pidi piirkond mahutama 13 000 voodikohta, aga 2007. aastal oli see arv juba 30 000 voodikoha. Varna Turismikoja andmetel oli aga tegelik voodikohtade arv tähendusrikkalt suurem kui 30 000.[1] Pealiskaudsel hinnangul võis see arv olla ligikaudu 90 000 voodikohta.[2] Tänapäeval pakub enamik hotelle kõik-hinnas-pakette, kuid tehakse edusamme, et muuta kuurort tipptasemel sihtkohaks.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

Kuldsete Liivade rannik esiplaanil asetseva rahvuspargiga

Looduses olevad kuuma mineraalvee allikad ja lopsakad metsad, moodustavad Kuldsete Liivade looduspargi ja Franga platoo, mis muudab linna üheks kõige populaarsemaks turistisihtkohaks Ida-Euroopas. Linn on tunnistatud riigi puhtaimaks kuurordiks, kus on kõige puhtaim kvartsliiv, rohked vanad puud ja looduspargid. Kuldsete Liivade administratsioon seisab vastu nõudmistele ehitada rohkem maanteid ja parkimiskohti, viidates kuurordi perekonnasõbralikkusele, rohelisuse säilitamisele ja jalakäijate heaolule. Laitmatu ökoloogilise puhtuse säilitamise eest on kuurort pälvinud rahvusvahelise sinise lipu märgi. Keskmine suvine õhutemperatuur ulatub 27 kraadini. Puhas ja rahulik merevesi püsib soe nii päevasel kui ka õhtusel ajal – keskmine veetemperatuur on 24-25 kraadi.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Цените на туристическите пакети през този сезон няма да се увеличат, според браншовици". 2008.
  2. Бончева (2007). "Здраво лобиране падна за закона за морския бряг". Originaali arhiivikoopia seisuga 19. juuli 2011.
  3. "Varna ja Golden Sands".