Kosovo Vabastusarmee

Allikas: Vikipeedia

Kosovo Vabastusarmee (albaania keeles Ushtria Çlirimtare e Kosovës, inglise keeles Kosovo Liberation Army) oli Kosovo albaanlaste ehk kosovaride poolpõrandaalune organisatsioon, mis tegutses 1990. aastatel ja taotles Kosovo iseseisvumist Jugoslaaviast (st Serbiast ja Montenegrost) ja kasutas oma eesmärkide saavutamiseks vägivalda.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1995. aastal alustas organisatsioon relvastatud rünnakuid miilitsa vastu. Järgmisel aastal võttis organisatsioon esimest korda sääraste rünnakute eest avalikult vastutuse ja Serbia võimud kuulutasid selle terroriorganisatsiooniks.

Kuni 1998. aastani luges Vabastusarmeed terroriorganisatsiooniks ka USA, mis seejärel aga sõlmis organisatsiooniga diplomaatilised suhted.

1998. aastal kasvas konflikt Jugoslaavia armeega Kosovo sõjaks, millesse 1999. aastal humanitaarkaalutlustel sekkus NATO.

Vabastusarmee saadeti sõja lõppedes 1999. aastal ametlikult laiali. Osa Vabastusarmee juhtidest, näiteks 2008. aastal peaministriks saanud Hashim Thaçi, läks poliitikasse.

Kuritegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Kosovo Vabastusarmeed kahtlustatakse inimeste röövimises ja tapmises selleks, et müüa nende elundeid mustal turul. Carla Del Ponte kirjutas 2008. aastal avaldatud raamatus, et talle edastatud info kohaselt rööviti 1999. aastal umbes 300 mittealbaanlast, kes viidi elundite eemaldamiseks Albaaniasse. 2010. aastal avaldas endine Šveitsi peaprokurör Dick Marty Euroopa Nõukogule aruande, mille kohaselt on üht Kosovo kliinikut põhjust kahtlustada kriminaalses elundiäris, mis on teoks saanud tänu sidemetele Kosovo valitsuses.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]