Koolivaheaeg

Allikas: Vikipeedia

Koolivaheaeg on periood, mil koolis ei toimu tavalist õppetööd, vaid õpilased ja õpetajad saavad puhata. Koolivaheajad võivad varieeruda erinevates riikides ja koolisüsteemides, kuid on üldiselt olulised osad haridusprotsessist kogu maailmas.

Eesti koolivaheajad[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti haridussüsteemis toimub algkooli, keskkooli ja gümnaasiumi tasemetel üldjuhul viis vaheaega:

  1. Sügisvaheaeg: Kooliaasta esimene vaheaeg, mis kestab üks nädal ning toimub üldiselt oktoobrikuu lõpus.
  2. Jõuluvaheaeg: Kahe nädalane vaheaeg, mis annab võimaluse kooliperel mööda veeta jõulud ning aastavahetuse pere seltsis.
  3. Talvevaheaeg: Ühe nädalane vaheaeg, mis võimaldab nautida talvemõnusid.
  4. Kevadvaheaeg: Eelviimane vaheaeg, kus õpilased ning õpetajad saavad nädala jooksul valmistada end ette kooliaasta keeruliseimaks eksamite perioodiks.
  5. Suvevaheaeg: Suvevaheaeg on kõige pikem ning oodatuim koolivaheaeg. Õpilased ja õpetajad kasutavad seda aega reisimiseks, perega koosolemiseks ja suve võlude nautimiseks.

Koolivaheaegade tähtsus[muuda | muuda lähteteksti]

Koolivaheaegadel on oluline roll õpilaste ja õpetajate jaoks. Need perioodid pakuvad võimalust nii lõõgastumiseks, kui ka stressi vähendamiseks. Lisaks sellele võimaldavad koolivaheajad õpilastel tegeleda oma isiklikke huvide ja mitmesuguste hobidega, mis aitavad kaasa nende arengule. Koolivaheaegadel on ka majanduslik mõju, eriti reisimis- ja turismisektorile. Paljud pered kasutavad neid reisimiseks nii kodumaal kui ka välismaal, aidates seeläbi kaasa majanduskasvule.


Koolivaheaeg on oluline osa õpilaste ja õpetajate elust, mis pakub puhkust, võimalust järgida isiklikke huvisid ja laadida energiat järgmiseks õppeperioodiks. Koolivaheaegade liigid ja kestus võivad erineda, kuid nende tähtsus haridussüsteemis ja ühiskonnas on laialt tunnustatud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Käesoleva aasta koolivaheajad leiad ja saad kalendrisse lisada: koolivaheajad.ee

Iga kooliaasta vaheajad kinnitatakse Eesti Haridus- ja Teadusministeeriumi poolt ning nendega saab tutvuda: https://www.riigiteataja.ee/akt/110092020003