Kliimamuutuse leevendamine

Allikas: Vikipeedia

Kliimamuutuse leevendamine (inglise climate change mitigation) tähistab tegevusi, mille eesmärk on leevendada kliimamuutuste kiirust ja mõju. Põhiliselt vaadeldakse selle all kasvuhoonegaaside, sh süsihappegaasi (CO2) heitkoguste vähendamist ning atmosfääris leiduva CO2 sidumist metsade ja ookeanide elutegevuse kaasabil või läbi CO2 kogumise allmaareservuaaridesse[1].

Süsihappegaasi heitmete vähendamiseks on oluline energiatootmise muutmine keskkonnasõbralikumaks ja energiatarbimise vähendamine. See hõlmab näiteks taastuvenergia kasutamise laiendamist, tuumaenergia laiemat kasutamist, majade paremat soojustamist, säästvat transporti, jms.

Suur osa riike on ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni liikmed, mille eesmärgiks on stabiliseerida atmosfääris olevate kasvuhoonegaaside kontsentratsioon sellisele tasemele, mis hoiaks ära ohtlikud inimese poolt esile kutsutud globaalse kliimasüsteemi muutused. 2010 leppisid selle liikmed kokku, et püüavad hoida keskmise temperatuuri tõusu väiksemana kui 2,0 °C võrreldes tööstusrevolutsiooni eelse ajaga. Seni on maailma keskmine temperatuur tõusnud juba 0,8 ºC.[2]

Kuna kliimamuutused näivad olevat vältimatud, siis võetakse ühtlasi meetmeid kliimamuutustega kohanemiseks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Säästva arengu sõnaseletusi. Säästva Eesti Instituut, SEI Tallinn. [1] (vaadatud 11.08.2011)
  2. Kliimamuutused Euroopa Keskkonnaamet.