Kingsport

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib linnast USA Tennessee osariigis; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Kingsport (täpsustus).

Kingsport
Pindala 141 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 55 442 (1.04.2020)[2][3] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 36° 33′ N, 82° 34′ W
Kingsport (Tennessee)
Kingsport
Asend osariigis

Kingsport (Ameerika inglise keelne mugand nimest King's Port) on linn Ameerika Ühendriikides Tennessee osariigi idaosas, nii Sullivani kui Hawkinsi maakonnas. Apalatšides asuva linna keskus paikneb Holstoni jõe vahetus läheduses Tennessee orus.

Kingsport on Kingsporti-Bristoli suurlinnastu suurim linn, 2020. aastal elas suurlinnastus kokku 307 614 inimest.

Lisaks kuulub linn regiooni Tri-Cities.

Linnal on mõnesaja meetri ulatuses ühiseid piire Virginia osariigiga.

Long Island[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Long Island of the Holston

Linna keskuse vastas Holstoni jõe vasakkaldal asub ligilähedaselt 6,4 km pikkune jõesaar Long Island, kus on arendatud rasketööstust. Seal asub ka tehas, mis toodab sõjaväele laskemoona. Jõesaar kuulub põlisuse tõttu ning ajaloomälestiste piirkonnana nimistusse National Register of Historic Places.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Jõesaar oli põlismaalaste tšerokiide, koloniaalsete rajaleidjate ja varajaste asunike jaoks oluline koht, nagu on mainitud Lochaberi rahulepingus (1770). Ameerika iseseisvussõja järel hakati Holstoni jõe niinimetatud North Forki ja South Forki ühinemiskohas piirkonda asustama. See oli vajalik Wilderness Roadi maanteel edasireisijatele, kes suundusid Kentuckysse läbi Cumberland Gapi. 1822. aastal liideti eurooplastest kolonistide asulad Christianville ja Rossville väikelinnaks, mille nimeks sai Town of Kingsport.

Elevant Mary[muuda | muuda lähteteksti]

1916. aastal tappis aasia elevant Mary linna jõudnud tsirkuses äsja tööle võetud talitaja. Ohtlik elevant otsustati hukata raudteekraanaga poomise teel 53 km kaugusel Erwinis, kuhu ta viidi vagunis. 2500 inimese pealtvaatamisel toimuski avalik hukkamine.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]