Kiirsuhtlus

Allikas: Vikipeedia

Kiirsuhtluseks (inglise keeles instant messaging, eesti kõnekeeles kasutatakse chat) nimetatakse kahe või rohkema inimese vahetut, reaalajas toimuvat tekstiliste sõnumite vahetamisel baseeruvat suhtlust Interneti vahendusel. Selline sõnumitevahetuse ehk vestluste toimimispõhimõte sarnaneb jututoa omaga.

Kiirsuhtluse vahendamise teenust pakuvad mitmed suured meediakorporatsioonid ja enamik neist kasutab oma protokolli, mille spetsifikatsioonist tulenevad erinevused erinevate teenusepakkujate klientide võimaluste hulgas. Levinumate kiirsuhtlusprogrammide baasfunktsionaalsuse hulka kuulub lisaks sõnumite vahetamisele ka kasutajaks registreerimine, isiklike kontaktide andmebaasi ehk sõbralisti haldamine ja enda kättesaadavusinfo ehk oleku jagamine oma kontaktidele.

Spetsiifilisema funktsionaalsuse hulka kuulub näiteks audio- ja videosuhtluse võimalus, sõnumite jätmine ka kasutajatele, kes ei ole parasjagu võrgus, kontaktide sünnipäevade meenutamine.

Eestis on kõige kasutatavam kiirsuhtlusteenus MSN Messenger, tuntud on ka Skype, Google Talk, AOL Instant Messenger ehk AIM, Yahoo Messenger, Jabber, ICQ ja Facebook.[1] Nende teenuste eelkäijaks on jutukameedium, mida teatakse Internet Relay Chati ehk IRC nime all. ShazzleChat on privaatne, kiire ja lihtsasti kasutatav rakendus helistamiseks ja sõnumite saatmiseks.

Terminivariante[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks terminile kiirsuhtlus on keeleuuendajad välja pakkunud veel välkvestlus, kiirvestlus, vahetu sõnumside, välksuhtlus, kuigi mitte ükski neist mõistetest ei ole senini laialdasemat kasutust leidnud. Need terminid pärinevad nende ingliskeelsest vastest instant messaging, millega seoses sõna message (sõnum) on muutunud umbes viimase 10 aasta jooksul mitteformaalses inglise keeles tegusõnaks.

Kiirsuhtlust kui tegevust seostatakse siiani selleks mõeldud programmide nimedega.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]