Khadija Saye

Allikas: Vikipeedia

Khadija Mohammadou Saye (ka Ya-Haddy Sisi Saye; 30. juuli 1992 London14. juuni 2017 London) oli Gambia päritolu Suurbritannia fotograaf, kelle fototeoseid, mis käsitlesid tema Gambia ja Briti identiteeti, eksponeeriti 2017. aastal Veneetsia biennaalil. Saye hukkus 2017. aastal Grenfelli tornmaja tulekahjus.

Saye sündis Londonis ja õppis North Kensingtonis asuvas katoliiklikus tüdrukutekoolis. 14-aastaselt pälvis ta stipendiumi, millega sai õppida Inglismaal Rugby linnas asuvas Rugby erakoolis. Ta lõpetas Lõuna-Inglismaal asuva kunstiülikooli (University for the Creative Arts) fotograafia erialal. Tema mentoriks oli kunstnik Nicola Green.

2017. aastal eksponeeriti tema fotosarja "Dwellings: in this Space we Breathe", mis oli inspireeritud Gambia spirituaalsetest praktikatest, Veneetsia biennaali Diasporaapaviljonis. BBC oli 17. juunil plaaninud eetrisse anda saate "Venice Biennale: Sink or Swim", mis oli varem salvestatud ja kus astus üles ka Saye. Pärast Grenfelli tornmaja tulekahju 14. juunil 2017, milles Saye ja tema ema Mary Ajaoi Augustus Mendy hukkusid, jäeti saade ära ning seda näidati 2017. aasta septembris.