Keldõši Uurimiskeskus

Allikas: Vikipeedia

Keldõši Uurimiskeskus (vene keeles Исследовательский центр имени М. В. Келдыша) on Roskosmose korporatsiooni kuuluv Moskvas aadressil Onežskaja ulitsa 8 asuv teadusinstituut, mille peamised uurimisvaldkonnad on rakettmootorid ja kosmoseenergeetika. Uurimiskeskus on nimetatud mehaanikateadlase Mstislav Keldõši auks, kes oli ka uurimiskeskuse algusaegadel selle juhte.

Keldõši Uurimiskeskuses on välja töötatud teaduslik aparatuur mitmele kosmosesondile, sealhulgas Venera-9 ja Venera-10-le.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Keldõši Uurimiskeskus loeb enda asutamisaastaks 1933. aastat ja kogu Raketitehnika Riikliku Instituudi ajalugu enda omaks.[1]

Veebruaris 1944 Keldõši Uurimiskeskuse eelkäija Raketitehnika Riiklik Instituut likvideeriti NSV Liidu Riikliku Kaitsekomitee määruse alusel. Raketitehnika väljatöötamine määrati NSV Liidu Lennukitööstuse Rahvakomissariaadi vastutusalaks. Seoses sellega loodi lennukitööstuse rahvakomissariaadi alluvuses teadusinstituut NII-1, mis 1965. aastal nimetati ümber Soojusprotsesside Teadusinstituudiks ja 1995. aastal Keldõši Keskuseks.

Juhtimine[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. История. keldysh-space.ru

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]