Kategooria arutelu:Leedu asulad

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Siin kategoorias külade all Zapyškis, mis vist ei kuulu sinna kategooriasse. Leedu wikis on see lt:miestelis, mitte lt:Kaimas. Asula artikli lt:Gyvenvietė järgi, asulate jaotus (kaimas (küla), miestelis (500–3000 elanikku), miesto tipo gyvenvietė (linna tüüpi asula), miestas (linn), megapolis (suurlinn). Äkki keegi teab, kas siis miestelis on alev või alevik ja teeks neile vastava kategooria? (NB! Vt. ka:en:List of towns in Lithuania, kus miestelis hoopis en:town, kus meie iw viitab linnale ) --Jaanusele 28. jaanuar 2009, kell 18:40 (UTC)

Miestelis võiks olla alevik, miesto tipo gyvenvietė alev. Leedu alevik on maa-asula. Andres 1. veebruar 2009, kell 12:02 (UTC)
Leedus ei ole miesto tipo gyvenvietė'sid. Need olid nõukogudeaegsed moodustised, mis iseseisvuse taastamise järel muudeti linnadeks või miestelis'teks. Miestelis vastab paremini eesti alevile. Elanike arv on neil 500 kuni 3000, asustus on kompaktne ja üle poole elanikest töötab väljaspool põllumajandussektorit. --Metsavend 2. oktoober 2009, kell 08:31 (UTC)
Jah, Sul on õigus, nad vastavad rohkem alevitele. Aga kuidas tõlkida miesto tipo gyvenvietė? Andres 3. oktoober 2009, kell 06:00 (UTC)
Посёлок городского типа on ju alev, ja miestelis on maa-asula. Võib-olla siiski miestelis oleks parem tõlkida alevikuks. Andres 3. oktoober 2009, kell 06:06 (UTC)

Niesto tipo gyvenviete on linnatüüpi asula, mida loeti toona linnade hulka (jah, toona olid nad linnade loendis), aga mis olid spetsialiseerunud, nii et neil ei olnud omavalitsust, vaid mis allusid kas tervishoiuministeeriumile (kuurordid), mingile tööstusele (Tyruliai) või sõjaväele (Linksmakalnis). Miestelistest osad on nõukogudeaegsed, aga ajalooliselt olid need asulad, millel oli oma turuplats, ent ei olnud omavalitsust, mis on siis üheselt meie ajaloolise alevi vaste, seega peaks tõlge olema ka alev. Tavaliselt korraldati seal ka laatasid, ent alati alevid seda õigust ei saanud. Suuruse järgi - Panemunė oma 272 elanikuga on ka linn:P Miestelise suurus on tegelikult üsna kõikuv - tihedama asustusega piirkondades on nad suuremad, aga keset metsi või Zapyškise puhul suure soo ja jõe vahel olid nad väiksemad - oluline ei olnud suurus, vaid sisu. Alevites elasid kaupmehed ja käsitöölised, seega oli neis tavaliselt ka juudi kogukond. Varem olid nad üldiselt rahvarohkemad ka (Zapyškis 120 aastat tagasi oli üle 500 elanikuga asula). Aga üle vene või inglise keele asjale läheneda, kus mõisted meie omadest erinevad, ei oleks vast meile sarnasemate kohtade puhul väga viisakas:)- Melilac (arutelu) 21. august 2016, kell 09:08 (EEST)[vasta]

Ah jaa, rajoonide artiklites on leedu keeles eraldi linnad, miestelised ja maa-asulad. Meie alevikud on maa-asulad. - Melilac (arutelu) 21. august 2016, kell 09:16 (EEST)[vasta]