Kasutaja arutelu:Umuser/Java aplett

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on kirjutatud vajalikul teemal. Pikkus on ilusasti täis.

Sellegipoolest on artiklis selge puudujääk: pole võrreldud Java aplette teistes keeltes kirjutatud aplettidega. On küll öeldud, et Java apletid on kiiremad, aga pole selgitatud, mis teeb Java apletid kiiremaks teistes keeltes kirjutatud apletitest. Eriti peatükis "Java apletite eelised" kuluks ära võrdlus muukeelsete apletitega.

Vajalik oleks teada sedagi, kui suur osa apletitest on Javas kirjutatud: kas enamik, kümnendik või sajandik? Missugustes keeltes kirjutatakse kõige rohkem aplette?

Tuleb mainida, millest tuleb lühend .jar. Java applet ... ja mis on r?

Nüüd küsimused näidete kohta. Meetodite init ja stop kohta on öeldud, et need on kohustuslikud, aga võivad olla tühjad. Hea oleks lisada, et parasjagu ongi mõlemad tühjad. Võiks ka lisada, misjaoks neid kasutatakse.

Mida esimene import-lause teeb? Kas see on kõigil Java apletitel ühesugune?

Mis on JAWT, mis teise import-lausega välja kutsutakse? Kas see on Java Abstract Window Toolkit? Misjaoks seda vaja on?

Mainida tuleks, et ringi raadius on 20.

Nüüd näide HTML-i kohta. Selle teksti alguses on pealkiri, mis nähtavasti kuvatakse veebilehitsejasse suures ja/või paksus kirjas (ma täpsustaksin, kas suures või paksus või mõlemas korraga). Järgmine tekst "Here it is" võetakse nähtavasti teksti keha algusest. Siis tuleb see, mida aplet teeb ("Hello, world!" koos ringiga). Ma juhin tähelepanu sellele, et näites on sõnad "Hello world!" kirjutatud sõnade "Here it is" järele, samas kui programmitekstist on näha, et see kirjutatakse positsioonile (20, 10) ehk üsna akna ülemisse vasakpoolsesse nurka. Ma pakuks, et ta tegelikkuses ei tule sõnade "Here it is" järele. Akna ülemises vasakpoolses nurgas on ju hoopis kiri "A Java applet example" ja mulle tundub, et kiri "Hello, world!" kirjutatakse sõnade "A Java applet example" peale. Ring omakorda katab osaliselt sõnad "Hello, world!". Kas on nii?

HTML-faili keha lõpus on tekst "This is where HelloWorld.class runs". Millegipärast ei ole seda väljundis näha. Millest tuleb see, et "Here it is" ilmub väljundisse, aga sõnad "This is where HelloWorld.class runs" ei ilmu?

Failile nime andmise juures tuleks vist mainida, et faili nimi ja klassi nimi peavad kokku langema, muidu ei leita faili üles. Aga kas faili nimi on tõsttundlik? See tähendab, et kui klassi nimi on HelloWorld, aga mina annan failile nimeks Helloworld.java, kas siis leitakse fail üles või ei? W-täht on ju ühes kohas suur ja teises väike.

Artiklis pole ainsatki viidet ega ainsatki siselinki. Palun lisa need. Kasutatud kirjandus ja välislingid ei asenda viiteid. Kõik terminid tuleb esimesel kasutamisel linkida.

Artiklis on palju õigekirjavigu. Palun loe tekst lihtsalt läbi, küllap leiad üpalju vigu üles, ehkki neid jääb sisse veel küll. Kõigi loendamine läheks pikale, sellepärast mainin mõned olulisemad/sagedasemad.

  • Sõna "aplett" käändub aplett-apleti-apletti.
  • Algava sulu ees on tühik, lõppeva sulu järel on tühik. (See ei kehti programmitekstide kohta, kus keelereeglid võivad olla teistsugused.)

Palun lisa teksti algusesse eraldi reale {{keeletoimeta}}. Selle malli olemasolu ei takista arvestuse saamist. (Kirjutasin selle kommentaari 6. oktoobril, aga unustasin alla kirjutada. Palun vabandust. Taivo 25. oktoober 2013, kell 21:53 (EEST))[vasta]


Vaatasin artikli teist korda üle. Mõned parandused on tehtud, aga neid on jäänud veel küll, mis on mainitud, aga parandamata. Praeguse seisuga seda veel arvestada ei saa. Taivo 25. oktoober 2013, kell 21:53 (EEST)[vasta]


Java aplett on eraldiseisev, teda on peagu võimatu võrrelda teiste aplettitega. See on mõeldud veebilahenduste jaoks ja teda saaks võrrelda ainult javascripti, html-i ja css-i koos tööga. Nende viimased hakkavad arengu tõttu apleteid välja vahetama see tähendab siis, et ei ole vahet mida varsti kasutatakse.

Kui see ikka tõesti nõnda eraldiseisev on, siis küllap saab ka ilma võrdluseta. Küll ei saa aga artikkel hakkama ilma keeleliste parandusteta. Arvukalt on tühikuvigu ("riistvarakiirendamisele(hardware", "environment )", "virtuaalmasinas(JVM)" jt), kirjavigu ("asmele", "määrta", "suutuma" jt), komavigu (", või"), probleeme sõnade järjekorraga jne. Kohati on tekst sisuliselt loetamatu. Tuletan meelde, et parandustega on kiire. Ivo (arutelu) 30. oktoober 2013, kell 23:48 (EET)[vasta]