Kasutaja arutelu:Tlehemaa/Lääne-Nigula vald

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on väga hästi nii keeleliselt kui sisuliselt kirjutatud. Ülesehitus on igati loogiline ja selge. Artiklis on keskendutud kõikidele olulistele valla komponentidele - ajalugu, rahvastik, kultuur, majandus, tulevik jne. Iga osa on piisavalt tähelepanu saanud.

Viitamisest. L-Nigula valla kodulehte oled mitu korda viiteloetelus välja toonud. Piisaks ka ühest korrast. Võiksid võtta valla kodulehe ühe viiteindeksi numbri alla.

Mõned keelelised parandusettepanekud: Sammuti -> samuti Suursoo – Leidissoo hoiuala -> Suursoo–Leidissoo hoiuala Lääne- Nigula -> Lääne-Nigula

Läänemaa kihelkondadele alla . -> Läänemaa kihelkondadele alla.

L-N ajaloo ptk 3. lõigult viide puudu

Ühinemiselugu -> ühinemise lugu või ühinemislugu

ühinemiseläbirääkimisi -> ühinemisläbirääkimisi või ühinemise läbirääkimisi

Algatajapooleks -> Algataja pooleks

eel mainitud -> eelmainitud

5 – 7.04.2013 -> 5–7.04.2013

ühenemise -> ühinemise

ühe häälelise enamusega _> ühehäälelise enamusega

see lõik, kus kirjutad rahvareferendumist ja selle toimumisest. Vt üle palun viide.

puudust -> puudus

2015 aastal -> 2015. aastal (vt üle ka teised järgarvud, et oleks punkt taga)

2014 aasta seisuga -> 2014. aasta seisuga

44 - 64 aasta vanused -> 44–64 aasta vanused

Vanuserühmas 24-34 -> Vanuserühmas 24–34

raudtee tamm -> raudteetamm

Riisipere – Haapsalu suunal -> Riisipere-Haapsalu suunal

Saare – Lääne piiskopkonna -> Saare-Lääne piiskopkonna

Haapsalus – Tallinn maantee -> Haapsalu-Tallinna maantee?

Suuremateks ettevõteteks on (2015 aasta seisuga): -> Suuremateks ettevõteteks on 2015. aasta seisuga Rannarootsi jne

Töötuse määr 2011 aastat oli kõigil kolmel vallal 3,5 – 4%. -> Töötuse määr 2011. aastal oli kõigil kolmel vallal 3,5–4%.

Kompaktsuse alla mõistetakse -> Kompaktsuse all mõistetakse

teenust kvaliteet -> teenuste kvaliteet

Miks Teie artikli viite taga on väike nooleke, oskate öelda?

Llaanemets (arutelu) 20. oktoober 2015, kell 20:20 (EEST)[vasta]

Palun lisada pilte. Ivo (arutelu) 22. oktoober 2015, kell 10:30 (EEST)[vasta]
Selliste ajutiste nähtuste puhul nagu vallavanem (varem või hiljem vahetub) oleks mõistlik ütelda, mis ajast ta ametis on või mis seisuga andmed on antud (nt volikogu kohtade puhul). Muidu tuleb kolm aastat hiljem lugeja ning on väga pettunud, kui vallavanem on näiteks Jaan Jänes ja volikogus hoopis 18,3 kohta, artiklis pole aga erinevusele mingit selgitust.
Ja veel: juhtimise lõik on praegu naljakalt napp. Sinna saaks kirjutada nt, kus asub vallavalitsus ja kus teeninduskeskused, mitu liiget on vallavalitsusel, kuidas jaotuvad kohad volikogus ning millised asutused ja ettevõtted vallale kuuluvad või valla hallata on (kõik see tänavuse seisuga). Niisugused andmed võivad muutuda, kuid siis saab nt viis aastat hiljem uut olukorda kirjeldada ja lugejal tekib juba võrdlusvõimalus, mingi pilt valla ajaloost. Kui vallavanem kuulub mõnda erakonda või valimisliitu, siis võiks seegi kirjas olla, tulevikus on inimestel ilus meenutada.


Veel mõned toimetamist vajavad kohad:

Läänemaa kihelkondadele alla . -> üleliigne tühik

ühinemislugu -> mulle tundub, et parem on selles kontekstis siiski ühinemise lugu

ühenemise -> ühinemise

Suuremateks ettevõteteks on 2015. aasta seisuga on: Rannarootsi Lihatööstus, Linnamäe Lihatööstus Linpet, -> Suuremateks ettevõteteks on 2015. aasta seisuga on Rannarootsi Lihatööstus, Linnamäe Lihatööstus Linpet, (koolonit pole vaja panna)

Cipax . -> Cipax. (üleliigne tühik)

2015. aasta seisuga oli vallavolikogus 17 kohta, kokku on vallas 17 ametnikku, kelle hulgas on 5 vallavalitsuse liiget. -> 2015. aasta seisuga oli vallavolikogus 17 kohta. Kokku on vallas 17 ametnikku, kelle hulgas on 5 vallavalitsuse liiget.

seal hulgas -> sealhulgas

vallvolikogu -> vallavolikogu

Volikogu hääled jagunesid järgmiselt - Mikk Lõhmusele 14 ja Ulejevile 3 häält -> Volikogu hääled jagunesid järgmiselt: Mikk Lõhmusele 14 ja Ulejevile 3 häält.

Valimised võitnud Lõhmus omab sotsiaalteaduste doktorikraadi ning enne vallavanema kohale asumist töötas Saue abilinnapeana. -> Vallavanemaks valitud Lõhmusel on sotsiaalteaduste doktorikraad ning enne vallavanema kohale asumist töötas ta Saue abilinnapeana.

Ajalooliselt on olnud tihedamalt asustatud kihelkonna lõunaosas -> Ajalooliselt on olnud tihedamalt asustatud kihelkonna lõunaosa.

Nõukogude okupatsioon ajal -> Nõukogude okupatsiooni ajal

Ka praegu on antud aladel mitmeid suuremaid ja väiksemaid talupidajaid -> Ka praegu on nendel aladel nii suuremaid kui ka väiksemaid talupidajaid.

Lääne-Nigulale omistati valla õigus 2013. aastal, kus ühenesid Oru, Taebla ja Risti vald -> Lääne-Nigulale omistati valla õigus 2013. aastal, kui ühenesid Oru, Taebla ja Risti vald.

2013. jaanuaris -> 2013. aasta jaanuaris

Algataja pooleks võis pidada Oru valda. -> Algataja pooleks võib pidada Oru valda.

Siselingistada võiks: populatsioon,

Oru vallas elas 889, Ristil samuti 889 ja Taebla vallas 2510 ning Nõva vallas 386 elanikku -> Nii Oru kui Risti vallas elas 889, Taebla vallas 2510 ning Nõva vallas 386 elanikku

Välja toodud valdade -> Nimetatud valdade

mitte ühinemist -> mitteühinemist

Teise aspektiks -> Teiseks aspektiks

Kolmandaks võis pidada seadusandluse kohmakust -> Kolmanda põhjusena võib välja tuua seadusandluse kohmakuse – puudus tugev raamseadustik, mis oleks toetanud sujuvat valdade ühendamist.

Eelkõige võis ohukohaks pidada Risti suur laenukoormat, mida pidi edasi kandma ühisvalda -> Eelkõige võidi ohukohaks pidada Risti suurt laenukoormat, mis ühinemise korral oleks kandunud edasi ühisvalda.

seega jäi Nõva jaoks palju küsimusi seoses nende valla edasise arenemisega ühisvallaga õhku. -> seega jäi lahendamata palju küsimusi Nõva valla ja loodud ühisvalla arengute osas.

läbirääkimised Nõva, Padise ja Vasalemma valla ühinemisest -> läbirääkimised Nõva, Padise ja Vasalemma valla ühinemise üle.

Lääne-Nigula valla elanike arv on kerges kahanemise trendis, -> Lääne-Nigula valla elanike arv on kahanemise trendis,

Enne ühinemist kõige suurema rahvastiku vähenemisega oli Taebla vald -> Enne ühinemist vähenes rahvastik kõige kiiremini Taebla vallas

2015. aasta seisuga elas Taebla alevikus 843, Palivere alevikus 717, Risti alevikus 539 inimest -> 2015. aasta seisuga elas Taebla alevikus 843, Palivere alevikus 717 ja Risti alevikus 539 inimest.

Domineerivateks vanuserühmaks 2014. aasta seisuga oli 44–64 aasta vanused inimesed. -> Kõige rohkem inimesi 2014. aasta seisuga oli vanuses 44–64 aastat.

Üheks suuremaks vaatamisväärsuses -> Üheks suuremaks vaatamisväärsuseks

Vallas ilmub alates 2013. aastat vallaleht nimega „Lääne-Nigula valla teabeleht“. -> Vallas ilmub alates 2013. aastat vallaleht nimega Lääne-Nigula Valla Teabeleht. (Reegel: Ajalehenimed on harilikus kirjas (mitte kursiivis), läbiva suurtähega (v.a abisõnad, nt ja), jutumärkideta)

ulatuses.Enamus tulusid tuli -> ulatuses. (tühik) Enamik tulusid laekus

Enne ühinemist kõige kõrgema laenukoormusega oli Risti vald -> Enne ühinemist oli kõige kõrgema laenukoormusega Risti vald

Cipax .Töötuse määr -> tühikud

Kompaktsuse all mõistetakse võimalust jõuda iga valla asutuseni kiiresti, vajaduseta pikka teekonda ette võtta. -> Kompaktsuse all mõeldakse võimalust jõuda iga valla asutuseni kiiresti, pikka teekonda ette võtmata.

Huvitatud ollakse ka erasektori arengust vallas ja püütakse luua võimalikult soodne keskkond kõigile alustavatele ja tegutsevatele eraettevõtetele. -> Vald on väga huvitatud ka erasektori arengust vallas ning kõigile alustavatele ja tegutsevatele eraettevõtetele püütakse luua võimalikult soodne keskkond.


Llaanemets (arutelu) 28. oktoober 2015, kell 15:11 (EET)[vasta]