Kasutaja arutelu:Silverabel/Benseen

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on kirjutatud vajalikul teemal. Nõutud pikkus on täis. Varasem artikkel oli olemas ja selle olin kirjutanud mina. Eks vaatame, mida sa siis minu artiklile otsa oled pannud.

Kõigepealt võtsid välja selle lause, et on lihtsaim aromaatne süsivesinik. Kas see oli siis vale? Ja kasutusalade lõigu võtsid ka välja, hea küll, sa kirjutad sellest põhjalikumalt, aga sul on see viitamata. See ongi artikli puudus: suur hulk väiteid on viitamata. Teisalt on suur hulk ka viidatud. Kuid põhimõtteliselt peaks nagu kõik olema viidatud.

Võtsid välja ka minu pildi ja panid uue asemele. Jälle: sinu pilt on põhjalikum. Kuid teisalt me kirjutame eestikeelset vikipeediat ja see käib ka piltide kohta. Sinu kahel pildil on ingliskeelsed kirjad. Oleks kõige parem, kui teeksid nende põhjal ise eestikeelsed. Salvesta oma arvutisse, tõmba mingi pilditöötlusprogrammiga ingliskeelsed kirjad maha ja kirjuta eestikeelsed asemele. Saadud pildid võid üles laadida ka Commonsisse, aga parem on laadida eesti vikipeediasse. Kui sa seda ei viitsi, pane tagasi minu pilt, kus on vähem materjali, aga see-eest pole seal ingliskeelseid kirju.

Kõik terminid tuleb esimesel kasutamisel linkida. Ma loen lihtsalt mõned üles, kontrolli, kas on lingitud: aatom, molekul, kemikaal, 15. sajand, Kagu-Aasia, 1825 ja teised aastaarvud, lahusti, kummiliim, leukeemia, elektron, heksaan, pi-orbitaal, valents (või valentsside), spinnpaardumine (või spinn) ... Jätka ise.

Kohe esimeses lõigus on viga. Benseeni ei klassifitseerita aromaatse süsivesinikuna sellepärast, et koosneb ainult süsinikust ja vesinikust. Metaan koosneb ka ainult süsinikust ja vesinikust, aga ei ole aromaatne. Benseen klassifitseeritakse aromaatseks hoopis sellepärast, et sisaldab benseenirõngast. See koht on jällegi viitamata.

Järgmine viga on õige iseäralik. "Saksa" on sul viidatud Saksamaale. Nimelt moodustati Saksa keisririik alles 1870 ja selle eellane Põhja-Saksa Liit 1866. 1865. aastal polnud veel seda Saksamaad, millele link läheb. Ma lingiksin rahvusele "sakslased". Selles mõttes kahtlane, et Kekule on prantsuse perenimi ja rääkis vabalt prantsuse keelt, aga ... ma ei tea, millele siis linkima peaks. Eesnimed olid saksa omad, ehk oli sakslane.

  • raskete kemikaalidele -> raskete kemikaalide tootmises
  • limiteeritud -> piiratud
  • kartsinogeenne -> kantserogeenne (?)
  • prantsuse keelne -> prantsuskeelne, saksa keelne -> saksakeelne
  • "igal derivaadil oli kolm derivaati" – siin on miski valesti. Võib-olla igal diderivaadil oli kolm derivaati?
  • Benseeni tsüklilisuse tõestas 1929. aastal kristallograaf Kathleen Lonsdale.
  • peale -> pärast
  • elimineeritud -> lõpetatud
  • teooriad kirjutatakse väikese algustähega, kui pole just isikunime sees
  • indikeerimaks -> näitamaks
  • asendades ühe või rohkem vesiniku -> kui asendada üks või rohkem vesinikku (ja koma ette!)
  • Seda võiks kohe sissejuhatuses mainida, et valemites tähistatakse benseeni Ph.
  • "saadakse" ees käib koma
  • Arvuvahemikud kirjutatakse mitte sidekriipsuga -, vaid mõttekriipsuga – (Alt+0150) ning selle ees ja järel ei käi tühik. Koma kirjutatakse komaga, mitte punktiga.
  • On kurikuulus -> Ta on kurikuulus
  • klassifitiseerib -> klassifitseerib

Kokkuvõtteks: suuri sisulisi probleeme ei olnud.

Sa ei ole oma kontoga seostanud meiliaadressi. Järelikult toimub meie suhtlus selle arutelulehe kaudu. Mul kästi anda tudengitele parandamiseks 3 või 7 päeva sõltuvalt vigade raskusastmest. Piltide tõlkimise tõttu saad 7 päeva, teisipäevast järgmise esmaspäevani. Taivo 14. oktoober 2013, kell 22:49 (EEST)[vasta]

Saksamaa linkimine võib olla keeruline, aga minu meelest oli Saksamaa olemas ka enne ühendamist.
"pi-orbitaal" on kindlasti vale. Andres (arutelu) 15. oktoober 2013, kell 07:41 (EEST)[vasta]
Ma olen Andresega nõus, et Saksamaa oli olemas ka enne Saksamaa ühendamist. Kuid artikkel "Saksamaa" räägib riigist, mitte sellest Saksamaast, mis oli olemas enne Saksamaa ühendamist. Võib-olla oleks vaja mingit Saksamaa (geograafiline piirkond) või midagi sellist. Taivo 15. oktoober 2013, kell 17:56 (EEST)[vasta]
Riigiartiklid ei räägi ainult riigist, vaid ka maast. Andres (arutelu) 23. oktoober 2013, kell 20:56 (EEST)[vasta]

Näidatud vead on kenasti parandatud ja isegi pildid tõlgitud. Kiidan! Ma toimetasin ka ise teksti üle, vastav erinevus on siin. Nüüd näen veel kaht asja:

  • 8–50 käib mõttekriipsuga ja peab olema pärast sõna "rõhu".
  • Peatüki "Reaktsioonid" kolmandast lausest, täpsemalt selle lause lõpust ma ei saa aru. Kas "alküülkarbokatioon" tuleb kokku kirjutada? Sel juhul oleks lausel mõte, ainult ma ei tea, kas just seda silmas pidasid.

Nende asjade parandamise järel on artikkel piisavalt valmis ja selle tohib avaldada, saates selle artiklite nimeruumi. Taivo 23. oktoober 2013, kell 20:07 (EEST)[vasta]