Kasutaja arutelu:SanderLints/Tuul

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Praegusel kujul on artikkel väga nõrk. Võtsin sissejuhatuse ette.

  • Tuul on suureskaalaline gaaside liikumine – mis suureskaalaline? Mis skaala?
  • Väga pikalt kestvad tuuled: mida tähendab "väga pikalt"? Kas nädal aega on väga pikk? Aga kuu? Aga päev?
  • maapinna erinev soojenemise kiirus poolustel ja ekvaatoril - see on mingi jama. Põhjapoolusel on maapind mitme kilomeetri sügavusel mere põhjas ja lõunapoolusel kilomeetripaksuse jääkihi all. Nende temperatuur on konstantne. Ekvaatoril on samuti maapinna temperatuur laias laastus muutumatu. Orkaanid ei teki poolusel ega ekvaatoril, vaid kusagil vahepeal.
  • Tuul on inimajaloos erilisel kohal – see tundub mulle üsna sisutühja lausena. Sama hästi võiks vastata, et vihm või päikesepaiste või tähed või rohi on inimajaloos erilisel kohal.
  • Tuule abil seilavad purjelaevad üle Maa – ega ikka ei seila küll. Nad seilavad ainult mööda vett.
  • erinevad sõidukid ja muud inimeste poolt valmistatud ehitised – halb sõnastus, sest sõidukid ei ole ehitised. Ja igaks juhuks võiks rõhutada, et tuul võib ka nendele ehitistele ja sõidukitele ohtlik olla, mis ei ole mõeldud seilamiseks üle maa.
  • kuumaõhupallid kasutavad seda oma sõiduki juhtimiseks - kuumaõhupallid on masinad, neil ei ole teadvust ja nad ei kasuta mitte midagi mitte millekski. Sealhulgas nad ei kasuta mingit sõidukit. Kuumaõhupallid on ise sõidukid.
  • Tuulel on tugev erodeeriv võime – ma küll ei ütleks. Minu arust on tuule erodeeriv võime väga nõrk. Selleks, et tuul mingist kivist looduslikke skulptuure välja vooliks, kulub ikka miljoneid aastaid. Juba paar kiviraidurit on märksa suurema erodeeriva võimega.
  • Löss ei ole maastik. Löss on sete.
  • kombineerides tuult külmaga – mida see tähendab?
  • kombineerides tuult külmaga on tal negatiivne mõju ... nende toiduvarudele – minu arust on see vale. Ma ei suuda välja mõelda, kuidas tuul kahjustab metsloomade toiduvarusid.

Ma sissejuhatusest kaugemale ei viitsigi minna, pilguga muust üle lastes panen tähele, et vanakreeka tuulejumalate nimed on (peale Borease) valed ning lause Tuule suund ja kiirus on põhilisteks mõjutajateks, mis määravad lennujaamas toimuvaid operatsioone on vale, sest lennujaam elab ikkagi kõige rohkem lennukite sõiduplaani järgi, kuigi mingil määral tuleb ka tuult arvestada. Taivo 8. oktoober 2012, kell 17:55 (EEST)[vasta]

Peale selle, on juba artikkel Tuul, kus tuul on defineeritud kitsamalt, ning definitsioonid ei lange kokku. Siinne jutt tuleb tollesse artiklisse integreerida, seda tuleks kohe arvestada. Tuleb läbi mõelda, mis on artikli teema. Kas see on looduslikel põhjustel liikuv õhk vms? Sel juhul oleks jutt ainult tuulest Maal. Kas selles artiklis peaks rääkima ka tuulest teistel planeetidel, või peaks see olema eraldi artikkel? Päikesetuul ei ole minu meelest küll tuul ega vasta ka siinsele definitsioonile. Andres (arutelu) 10. oktoober 2012, kell 09:12 (EEST)[vasta]

Praegune definitsioon on viiteta. Miks me peaksime seda uskuma? Minu meelest ei ole tuule puhul tähtis, et ta oleks suureskaalaline. Andres (arutelu) 10. oktoober 2012, kell 09:14 (EEST)[vasta]

Artikkel "Tuul" on tõepoolest olemas. Aine reeglites oli kirjas, et kaastöö maht peab olema vähemalt 8 kB. Praegu on artikli "Tuul" suurus 3429 B. Järelikult pead artikli mahu suurendama vähemalt 11 429 B-ni. Ja seda, mis selles artiklis praegu on, ei tohi välja visata, vaid see tuleb sulandada sinu oma teksti. Ja ma nõustun Andresega, et selle artikli praegune definitsioon on parem kui sinu väljapakutu. Taivo 14. oktoober 2012, kell 23:30 (EEST)[vasta]

Mis need õiged vanakreeka tuulejumalate nimed on siis? SanderLints (arutelu) 18. oktoober 2012, kell 19:28 (EEST)[vasta]

Artiklis Boreas on kirjas. Taivo 23. oktoober 2012, kell 22:06 (EEST)[vasta]

Ma vaatan, et artikkel on palju paremaks läinud! Tore! Ma suudan selle läbi lugeda! Üksikud märkused selle kohta siiski on. Pärast nende parandamist võib artikli arvestada.

Jällegi: mida tähendab suureskaalaline tuul? Missugusest skaalast on jutt? Kui selline skaala tõepoolest eksisteerib, siis tuleb sellele linkida. Ja mis ühikutes suureskaalalise tuule suurust mõõdetakse? (Kui meetrites sekundis, siis see tuul on tugev, mitte suureskaalaline.) Kahe suure faktori asemel tuleks rääkida kahest peamisest (või põhilisest või tähtsast) asjaolust ja selles lauses on "on" ees koma. "Põhjustab tuulte kiiruse vähenemist" asemel tuleb öelda "aeglustab tuuli".

Gradientjõud tuleb linkida.

"Kolmeminutiline" on üks sõna. "Lubavad" asemel tuleb öelda "lubab", aga veel parem on "võimaldab".

Palun ära "Vaata pikemalt" malli kasuta. Selle asemel lingi sõna "briis" selle peatüki esimeses reas ära. Selles lõigus on sõna "seda" ees koma ja "tekitades" ees samuti.

Ajaloo peatükk. "Legendi järgi tutvustati teda maailma loomisel" on halb, tuleks öelda, et ta ilmus või tegutses maailma loomisel. Veel parem on lihtsalt öelda, et maailma loomisel lasi ta kotist tuuled välja. "Mitme järjestikuse" asemel tuleb öelda "kahe".

Tõsise tormi asemel tuleb öelda tugev.

"Ehitati Blythi poolt" asemel tuleb öelda "ehitas Blyth". Blyth ei olnud minu teada akadeemik, kirjutasin kunagi artikli "tuulegeneraator" ja seal ma nimetasin teda lihtsalt õpetlaseks. Mais ja aastaarvud tuleb linkida. Sealjuures tuleb linkida mitte [[1180]]. aastatel, vaid [[1180. aastad|1180. aastatel]].

Võilille ja hirve ladinakeelset nime ära anna. Kes neid teada tahab, las klõpsab vastava olevuse lingil, saab sealt kohe teada.

Sul on küll töö pikkus täis, aga mulle tuli pähe, et võiks kirjutada spordist. Kergejõustikus mõõdetakse sprindis ning kaugus- ja kolmikhüppes tuult, sest pärituul soodustab, aga kettaheites soodustab hoopis kerge vastutuul. Vibulaskmist (ka laskmist ja laskesuusatamist) raskendab hoopis külgtuul. Purjesport põhineb tuule ärakasutamisel, suusahüpetes on tuul tähtis (vist vastutuul soodustab). Taivo 4. november 2012, kell 21:48 (EET)[vasta]


Suureskaalaline ehk ulatuslik või massiivne. Tähendab, et see tuul ei ole lihtsalt õhu liikumine, mida on võimalik tehislikult esile kutsuda näiteks. Suureskaalalist tuult tuleks võtta kui seda kõige suuremat õhu liikumist. Arvestada kogu seda massi, mitte neid väikeseid protsesse, mis seal sees toimuvad. Ma ei leidnud see hetk paremat vastet. SanderLints (arutelu) 11. november 2012, kell 21:17 (EET)[vasta]