Kasutaja arutelu:Logistikainsener

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere tulemast Vikipeediasse, Logistikainsener! Kas need logistikamõistete artiklid on mõeldud osalema ka terminivõistlusel? Ivo (arutelu) 11. detsember 2023, kell 00:33 (EET)[vasta]

Tere,
Ma pole mõelnud osalemisele terminivõistlusel. Lihtsalt minu tegevus logistika valdkonna terminite ülespanekul langes täiesti juhuslikult kokku terminivõistluse perioodiga. Mul pole midagi selle vastu, et kasvõi tagantjärele kinnitada osavõttu sellest võistlusest.
Olen olnud ise viimased 20 aastat üks logistika valdkonna terminoloogidest, olen osalenud ühes terminiloome projektis ja andnud välja 2020 a. välja ka transpordi sõnastiku ning logistikasõnastiku. Lisaks olen ka mitmete logistika valdkonna raamatute autor.
Olen üritanud luua mõne uue projekti raames valdkonna veebisõnastikku, kuid kahjuks on jooksnud katsed liiva. Nüüdseks olen jõudnud veendumusele, et seda lähematel aastatel ei juhtu ja hakkasin valdkonna termineid jõudumööda muude tegemiste kõrval vikipeediasse üles laadima. Sealt on need õppuritel ja muudel huvilistel vähemalt leitavad.
Parimatega,
A.Tulvi 85.253.117.212 11. detsember 2023, kell 10:10 (EET)[vasta]
Selge, tänan! Kui soovid, siis võid perioodil 10. oktoober kuni 10. detsember loodud lühiartiklid siin üles loetleda ja terminivõistluse auhindele kandideerida (välja antakse kuni viis 500-eurost stipendiumi). Oma enda kaastööd näed siit. Ivo (arutelu) 12. detsember 2023, kell 14:47 (EET)[vasta]
Tere,
Laadiksin lingid üles, kuid millegipärast ei õnnestu.
Tervitades,
Logistikainsener Logistikainsener (arutelu) 13. detsember 2023, kell 18:11 (EET)[vasta]
Panin siia mõned näited. Sealt edasi teha on vast lihtsam. Ivo (arutelu) 14. detsember 2023, kell 14:50 (EET)[vasta]
Tänan,
Kahtlesingi, kas on vaja kasutada neid kandilisi topeltsulgusid või mitte. Nüüd on lingid tabelisse lisatud.
Tervitades,
Logistikainsener 85.253.117.212 14. detsember 2023, kell 17:48 (EET)[vasta]
Lisasin ka ülejäänud lingid.
Sellega tuleks küll tööd teha, et linkida need artiklid vastavate artiklitega ingliskeelses Vikipeedias. Ivo (arutelu) 15. detsember 2023, kell 12:24 (EET)[vasta]
Tere,
Kontrollisin kõikide terminite olemasolu või puudumist ingliskeelses versioonis. 18-le leidsin ingliskeelsed vasted ja linkisin need ära. 24 ingliskeelset terminit puudub ja kaks on lingitud eesti vikipeedias varasemalt tesite terminitega :
1) minul "ostu kogukulu" - Total Cost of Ownewrship lingitud "Kogu omamiskulu"-ga , millel on ka osaliselt teine tähendus.
2) minul "püsivkulu", nagu korrektne, (anal, muutuvkulu), - Fixed cost(s), varasemalt lingitud "püsikulu"-ga
Rohkem ma midagi teha ei saanud, edaspidi hakkan uute terminite ülespanekul ka ingliskeelsetele linkidele tähelepanu pöörama.
Parimate soovidega,
Logistikainsener Logistikainsener (arutelu) 15. detsember 2023, kell 17:53 (EET)[vasta]
Trikk ongi selles, et linkida sobib ainult artiklitega, mis räägivad täpselt samast asjast. See on üks põhjuseid, mis selle terminitöö nii keeruliseks teeb. Ivo (arutelu) 18. detsember 2023, kell 00:20 (EET)[vasta]

Viitad kõigis artiklites raamatule "Hanke- ja ostujuhtimine", mille autor paistab olevat ise avaldanud. Allikana tuleks eelistada autorist sõltumatu väljaandja ja toimetajaga materjale või eelretsenseeritud materjale. Hea oleks kasutada eri allikaid. Viitamiseks sobivad ka võõrkeelsed allikad. Vt en:WP:SELFPUB ja Vikipeedia:Usaldusväärsuse tagamine#Usaldusväärsed allikad. Pikne 18. detsember 2023, kell 17:25 (EET)[vasta]

Tere,
Olen õpetanud mitmes kõrgkoolis 12 aasta jooksul erinevaid logistika valdkonna aineid, olnud 15 aastat logistika valdkonna kutsekomisjoni ja hindamiskomisjonide liige ja kirjutanud valdkonnas õpikuid/käsiraamatuid alates 2012. aastast. Alates 2000. aastast olen tegelnud eestikeelse logistikaterminoloogia loomise ja arendamisega.
2011-2012 osalesin logistikat õpetavate kõrgkoolide vahelises Archimedese projektis, mille käigus kirjeldati ca 2000 logistika eri valdkondade terminit koos sõnaseletustega. Tagantjärele oleme saanud tagasisidet, et selle sõnastiku usaldusväärsus oli vahemikus 98-99%.
2016-2020 tegelesin logistika terminoloogia täiendamisega lisades uusi termineid ja kontrollides üle projekti käigus välja töötatud termineid ja nende seletusi. Selleks töötasin läbi ligi kümme inglise- ja soomekeelset paberkandjal või veebisõnastikku. Võrdlesin terminite sõnaseletusi, ja koostasin uue eestikeelse seletuse ainult selles osas, mis oli erinevates seletuste puhul ühine. Sel viisil koostasin kutsehariduse tarvis kaks illustratsioonidega sõnastikku - "Transpordisõnastik" ja "Logistikasõnastik", mis on olnud aktiivses kasutuses TTÜ-s, TTKK-s, EBS-is ja logistika erialasid õpetavates kutsehariduskeskustes alates 2020. aastast.
Logistika valdkond on uus (tekkis 1950. aastatel) ja terminoloogia alles arendamise/väljakujunemise järgus, mistõttu olen ma üldjuhul võrrelnud termineid ja nende määratlusi õppematerjalide koostamisel eesmärgil saada parim võimalik tulemus.
Vikipeediasse otsustasin hakata termineid üles panema peamiselt seetõttu, et transpordi- ja logistika valdkonnas esineb Eestis ka professionaalide seas kahjuks lubamatult palju terminite väärkasutust/vääriti mõistmist. Kuna vastav emakeelne terminoloogia ei jõua kasutajateni, saaks sellele aidata kaasa Vikipeedia.
Kuna kogu ettevalmistav töö on mul aastate jooksul tehtud, pole mul mõtet hakata otsima tagantjärele ingliskeelseid allikaid ja viima neid kokku eestikeelsete sõnaseletustega. Ka ei saa ma kasutada muid väheseid eestikeelseid logistikaraamatuid, kuna olen oma kirjastusega (Seilecs) olnud viimase 10 aasta jooksul valdkonnas ainuke kirjastaja.
Edaspidi võin küll lisada artikli juurde allikana lisaks sõnastikele (mida mul oli plaanis hakata kasutama) ka täiendavat/selgitavat teksti mõnest enda kirjastatud käsiraamatust. Nii tekiks osade terminite juurde kaks allikat.
Võib-olla pole Vikipeedia logistika valdkonna terminoloogia esitamiseks kõige sobivam keskkond, kuid muud võimalust ma ei näe logistika kogukonna liikmetele vajaliku oskusteabe edastamiseks. Kahjuks on jooksnud minu varasemad katsed luua selleks otstarbeks veebikeskkond liiva põhjusel, et haridus- ja teadusvaldkonnas on puudunud vastav rahastus.
Parimatega,
Logistikainsener Logistikainsener (arutelu) 18. detsember 2023, kell 18:54 (EET)[vasta]

Kui artikkel põhineb ühel allikal, siis oleks seda hea läbivalt välja tuua. Probleem muidu selles, et artikkel võib ajas muutuda ja nii ei ole enam hästi aru saada, et kust miski info pärineb. Muutsin seda artiklit järgnevalt. Mh tasuks teosele lisada ISBN. Ivo (arutelu) 2. jaanuar 2024, kell 22:46 (EET)[vasta]

Tere! Tänan kaastöö eest. Pean tähelepanu juhtima sellele, et Vikipeedia ei ole terminisõnastik, vaid veebientsüklopeedia. Tuleb kaaluda, kas igast terminist tasub eraldi artiklit teha. Artiklites peaks olema ka siselinke ja väga hea oleks, kui oleks kohe ka kategooria lisatud. Ei ole ilus seda tööd teistele jätta - toimetaja, kes pole valdkonna asjatundja võib linkide ja kategooriate lisamisel vigu teha. --Metsavend 15. aprill 2024, kell 10:16 (EEST)[vasta]

Tere,
Tänan tähelepanu juhtimast. Arvatavasti olete teadlik, et Vikipeedia artiklite ülespanekul on kasutatud väga erinevaid lähenemisi ja arusaamasid, mistõttu on nende sisu ebaühtlane nii mahult, ülesehituselt kui ka esitusviisilt. Paljudel juhtudel puuduvad ka viited allikatele.
Olen avastanud mitmeid terminiseletusi, mis ei tundu olevat asjatundlikult esitatud. Olen leidnud artikleid, kus on esitatud väljavõtted seadusest, määrustest või muudest regulatsioonidest ja igasugune seos tekstiosade vahel on jäänud loomata. Ka olen sattunud mõnele artiklile, mis võrdub mahult raamatu peatükiga (5-10 lk). Sellel taustal ei paista minu töö kõige kehvemas valguses.
Samas olen ka ise hakanud kahtlema, kas ainult mõnest lausest koosnevast sõnaseletusest artikli jaoks piisab. Edaspidi püüan siduda omavahel seotud terminid ühes artiklis kimpu ja kasutada artikli pealkirjana sagedamini kasutatavat oskussõna. Kus võimalik, lisan terminite juurde ka selgitusi ja näiteid. Edaspidi lisan ka kategooriad.
Parimatega,
Logistikainsener Logistikainsener (arutelu) 15. aprill 2024, kell 17:18 (EEST)[vasta]